Archive for the Category ◊ Algemeen ◊Dampen, het nieuwe roken
dinsdag, september 15th, 2015 | Author:

Zo’n 3 jaar geleden ben ik begonnen met dampen, destijds puur en alleen uit financieel oogpunt, tja je bent boekhouder of je bent het niet. In die periode begon het elektronisch roken (dampen) net een beetje op te komen, en het scheelde nogal wat in vergelijking met de reguliere sigaret. Mijn eerste keuze destijds was de vapestick xl-blister-pack. Een mooie simpele laagdrempelige e-sig, het systeem is eenvoudig, een batterij, en daar kun je dan een cartridge met een smaakje opdraaien. De cartridges zijn verkrijgbaar met verschillende nicotine gehaltes, van 0 mg tot en met 2,4 mg nicotine. Door diverse (onbegrijpelijke) wetgeving zijn de 2,4 mg nicotine cartidges niet meer te koop.

Het scheelde nogal, ik rookte in die tijd een pakje van 6 euro per dag, dat is 42 euro per week, voor een jaar wil ik het niet eens uitrekenen, maar het gaat hier om een leuke vakantie in Villapark Vargéstez. één cartidge komt overeen met één pakje sigaretten, en een doosje van 4 cartridges (cartomizers) kost ongeveer € 14,-. Dat scheelt aanzienlijk met een gewoon pakje sigaretten. Het voordeel van de vapestick is dat je eigenlijk altijd een goede smaak hebt en een goede verdamping omdat de materialen prima op elkaar zijn afgesteld en de “traditional-flavour” smaakt ook nog eens prima. Al met al is het een geweldig ding voor de straffe roker die wil overstappen, ik was “om” en heb sindsdien geen gewone sigaret meer gerookt, ik heb wel een heel belangrijke tip, begin niet te laag in de nicotine, doordat dampen (verdamping) anders werkt dan gewoon roken (verbranding) betekend dit dat nicotine minder efficiënt wordt opgenomen, daar moet je rekening mee houden, begin dus hoog en bouw langzaam af, want als je te laag begint houd je het nevernooit vol.

Desondanks een prijs van € 3,50 per cartomizer dus € 24,50 per week, is nog steeds een behoorlijk prijzige hobby, al wordt het al een stuk moeilijker om voor dat geld 2 weekjes in Hongarije te zitten, en mijn interesse voor de e-sig was inmiddels wel gewekt, Vapestick kwam toen met een variant die je bij kon vullen met liquids, dat scheelde al aanzienlijk, weliswaar moet je dan regelmatig (1x in de 2 weken) die glaasjes vervangen, maar de liquids zijn wel een stuk voordeliger € 4,- voor 10 ml en met zo een flesje kun je bijna 4 dagen vooruit waarmee mijn weekbudget van € 25,- omlaag kan naar € 8,- per week. Helaas betekend het dampen van liquids ook dat je vaker je materiaal moet vervangen, coils, verhittingselementen clearomizers slijten en vervuilen wil je optimaal kunnen dampen moet je die onderdelen bijna wekelijks vervangen. Afhankelijk van het systeem dat je hanteert kan dat oplopen tot een euro of 5 per week, maar dat is nog steeds een stuk voordeliger dan de reguliere sigaret én de vapestick.

cigabuy een chineze retailer van allerlei damp-gerelateerde zaken, en daar bestel ik nu regelmatig mijn materialen, maar je moet er wel lang op wachten, levertijden tot 8 weken zijn geen uitzondering, maar het prijsverschil is dermate dat het de moeite waard is om te wachten. In het begin kocht ik nog gewone batterijen, maar naar verloop van tijd probeer je toch eens wat anders van variabele voltage batterijen tot complete mods die je volledig kunt afstellen voor het beste damp-resultaat. Ook de liquids zijn een stuk voordeliger 100 ml voor de prijs waar je hier 10 ml koopt. Je weet alleen niet wat die Chinezen er allemaal instoppen, bij Europese leveranciers zoals flavour-art kun je redelijk zeker zijn van de samenstelling van je liquids, bovendien is de smaak aanmerkelijk beter. Ik koop daarom mijn liquids weer gewoon bij mijn sigarenboer De Aventurijn.

Tegenwoordig heb ik de volgende set
Mini Smart waar je wattage kunt aanpassen bovendien kan ik het 1 dag redden zonder op te laden (€ 16,05)
Mini Smart-20 2200mAh Variable Voltage/ Wattage APV Mod

De Aspire Nautilus waarbij je de luchttoevoer kunt regelen (€ 17,18)
Authentic Aspire Nautilus Mini 2.0ml Atomizer BVC

En dan natuurlijk de vervangings-coils die € 3,63 per doosje van 5 kosten (1x per week vervangen)
Bij het schrijven van dit bericht kom ik erachter dat Cigabuy deze niet meer in de collectie heeft, dat word weer een avondje surfen, maar ik kan nog 17 weken vooruit.

Buiten de prijsvoordeel van het dampen, is er natuurlijk ook nog een gezondheidsvoordeel te behalen, Engels onderzoek heeft aangetoond dat de e-sig 95% minder schadelijk is dan regulier roken, en meeroken is al helemaal niet aan de orde, daarbij is het reukloos, en je kunt dus overal even een dampje doen zonder dat mensen dat kunnen ruiken.

Category: Algemeen |  Tags: , , | 3 Comments
Niet minder Europa maar een Ander Europa
woensdag, februari 06th, 2013 | Author:

D66blog – Buma’s List, Buma’s Mist « Sophie in ‘t Veld.

Het is inderdaad geen “Minder Europa” maar een “Ander Europa”.

Het grote probleem van Europa is dat dit een geweldige bliksemafleider is, het is immers zo lekker makkelijk om bij je eigen falen, of bij moeilijke wetgeving met de beschuldigende vinger naar Europa te wijzen. Uiteindelijk zullen er mensen zijn dit dit gaan geloven.

Wat het probleem van Europa echter wel is, het is onverkoopbaar, ondoorzichtig, ingewikkeld en nauwelijks uit te leggen aan de kritische burger. Buiten het over de balk gooien van centen, onlangs nog in Polen met onzinnige geluidswallen, het achterlijke heen en weer gereis tussen Straatsburg en Brussel, zijn beslissingsprocessen ondoorzichtig en is een democratisch gehalte moeilijk aan te tonen. Bovendien ben ik zeer huiverig voor de enorme lobby in Brussel zelf, creeer je daarmee ook niet het idee dat Brussel bestuurd word door Multinationals en het grote geld?

Natuurlijk zijn er door het verdrag van Lissabon al behoorlijke democratische stappen gemaakt, maar geen hond die weet welke dit nu precies zijn. Nagenoeg niemand weet dat het EP echte politieke macht bezit, m.i. nog steeds te weinig, maar dat is een andere discussie.

Ik als simpele ziel, die toch relatief pro-europa ben, kan veel zaken gewoon niet uitleggen, vooral om het simpele feit, dat ik het zelf ook niet allemaal snap, en ik heb toch echt de nodige opleiding mogen genieten. Misschien is er een schone taak voor D66 weggelegd om beslissingsprocessen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden eens simpel uit te leggen, bij voorkeur via soundbites, get-the-facts artikelen, ondersteund door bronnen, en daarbij is het helemaal niet erg dat D66 ook duidelijk stelling neemt in zaken waar de EU wél volledig de mist in gaat.

Een Europa dat totaal zinloos is, is namelijk niet waar, maar dat Europa een waar walhalla voor de democraat is, is ook niet waar. Dus mijn oproep aan de “mensen die het kunnen weten” binnen D66 is.
Verkoop Europa op een eerlijke manier en geef daarbij ook duidelijk aan waar wij staan en waar we naar toe willen, www.waaromeuropa.nl is nog vrij volgens mij. Verkoop Europa op een eerlijke manier en geef daarbij ook duidelijk aan waar wij staan en waar we naar toe willen, www.waaromeuropa.nl is nog vrij volgens mij.

Liberalisme in Nederland
woensdag, januari 30th, 2013 | Author:

Het uitgangspunt van Liberalisme is volgens wikipedia het volgende:

Het liberalisme heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt. Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken. Ook streeft het liberalisme naar een vrije markt waarin de overheid zich terughoudend opstelt. Ander speerpunt van het liberalisme is de scheiding van kerk en staat (onder andere als voorwaarde voor godsdienstige tolerantie). Ook willen liberalen dat de staatsinrichting wordt vastgelegd in een grondwet waarin ook de grondrechten van de burger staan. Van de overheid werd slechts verlangd dat ze alleen die bestuursdomeinen voor haar rekening zou nemen, die onmogelijk door het individu behartigd konden worden, zoals openbare functies, openbare werken en landsverdediging.

De grondgedachte hierachter is dat de burger gelukkiger zou zijn als hij/zij haar eigen lot meer kan beinvloeden, en niet beperkt word door een overactieve overheid of religieuze beperkingen

De echt verstokte liberalen stellen wel eens dat, wanneer zich uitsluitend met  haar kerntaken bezighoud je de helft van de overheidskosten zou kunnen schrappen. Misschien is “de helft”  wel wat zwaar aangezet, maar de bureaucratie met al haar controle-instellingen en verschillen in richtlijnen, waardoor de tegenstrijdige zaken krijgt, is wel enorm gegroeid over de laatste 50 jaar.

Dit heeft onder andere  te maken met het feit dat werkelijk alles moet worden vastgelegd of geregistreerd. Met name de politie is daar het meest zichtbare voorbeeld van, op het moment dat 63 % van je tijd wordt opgesoupeerd aan administratie, is er structureel iets mis, dit is niet op te lossen door IT, want als er een ding duidelijk is geworden uit automatisering is dat wel dat er meer verzameld kan worden en dat er dus meer verzameld wordt, met als gevolg dat men meer tijd kwijt is in plaats van minder. Daarbij wordt er veel meer gestuurd op excell kostenplaatjes dan dat er echt gemanaged wordt. Dit zie je door de hele overheid terug komen en daar komt de zorg nog bij. Data-mining is een doel geworden ipv een middel, en wat is het antwoord van de overheid nog meer data-mining, rapporten, externen en IT flaters. Tel daarbij op de vraag vanuit de bevolking/politieke partijen naar een steeds verdergaande rubbertegelmaatschappij, en je kunt vooraf al zien aankomen dat individuele vrijheid, de basis voor het liberale gedachtegoed, met het badwater wordt weggegooid.

De afgelopen 20 jaar zijn wij met z’n allen minder vrij geworden in plaats van vrijer, door regeltjes op regeltjes op regeltjes en steeds meer betutteling, en nog steeds hebben ze bij onze nationale overheid, maar ook lokaal, niet in de gaten dat nieuwe verboden niet de oplossing is, maar bestaande wetgeving ook daadwerkelijk toepassen wel eens veel efficiënter zou zijn. Sterker nog in de zucht naar “Daadkracht” grijpt men te snel terug naar nieuwe verboden/regels, met name omdat men simpelweg niet weet dat zaken naar alle waarschijnlijkheid al lang geregeld zijn. Het Burka-verbod, of eigenlijk het verbod op gezichtsbedekkende kleding, is daar bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van, slechts weinigen weten dat een dergelijk verbod heel eenvoudig te realiseren is (mocht je het al willen), het staat al jaren in de meeste APV’s van Nederlandse gemeenten, overigens een plek waar dat ook hoort, lekker dicht bij de burger.

Betutteling maakt een mens niet gelukkiger, uiteindelijk word iedereen vroeg of laat beperkt door deze onzinnige tendens, wat is begonnen met het roken, zal eindigen bij Fast-food, suiker, BBQ en alcohol. Waarbij je jezelf moet afvragen of in een dichtbevolkt land bepaalde overlast er niet gewoon bij hoort.
Kortom, geluk, vrijheid en liberalisme is niet gebaad bij verregaande regelzucht, betutteling en bureaucratie, en met name op die vlakken zou er een schone taak weggelegd zijn voor D66

Windows 8
woensdag, januari 09th, 2013 | Author:

Ik blijf het een ramp vinden dat windows 8, en ik heb het idee dat ook deze versie trager wordt na verloop van tijd. Wat ik wel innovatief vind is dat ze gekozen hebben voor een look en feel die straks voor alle apparaten min of meer hetzelfde is.  Ik heb windows 8 nu bijna 3 maanden draaien op mijn Peeceetje, het is relatief snel, maar het OS doet soms vreemde dingen met name op netwerkgebied en het is een regelrechte ramp om instellingen te vinden, nu moet ik wel zeggen dat ik ineens van XP naar Windows 8 ben gegaan, en dat is wel een hele grote stap.

  • De mail app is wat moeilijk in te stellen
  • De Appstore is behoorlijk leeg, en het zoeken in de app-store is niet transparant je moet echt weten hoe het moet.
  • De startknop mis ik niet, daar is in weze die hele grote startknop voor in de plaats gekomen.
  • Het uitzetten is omslachtig.
  • Gevoelsmatig is Win8 wat sneller en soepeler

En uit een design oogpunt vind ik het ronduit lelijk, de basisinstallatie, met name het beginscherm met die toren, en de basisachtergrond voor de desktopomgeving.  Binnnen de zakelijke omgeving hebben we overigens bewust gekozen voor Windows7 al mis ik daar ook wel een paar handigheidjes, zoals de quick launch die standaard uitstaat. Toch is dat wel een zeer geschikt zakelijk OS, en dat gevoel heb ik niet bij windows 8.

Alleen als ik echt de vrije keuze had, omdat de software beschikbaar zou zijn, zou ik gaan voor linux in combinatie met Gnome 3.

Oppassen! Web-attack via mail
dinsdag, juni 26th, 2012 | Author:

Er worden naar verschillende bedrijven aanmaningen per mail gestuurd, met daarin een link naar een vermeende factuur die nog onbetaald zou zijn. Deze link maakt gebruik van een gat in Java, een stukje software dat op heel veel computers staat. Het gaat hier om de Curator Mr Hoogevorst, en het failliete bedrijf Micaprint BV, het gevaarlijke van deze mail is wel dat zowel de curator als het bedrijf bestaan, en Micaprint is daadwerkelijk onlangs failliet gegaan. Zelfs het incassobureau dat wordt genoemd blijkt gewoon te bestaan.

Het gaat om de volgende mail:

Geachte heer/mevrouw,

Een aantal weken geleden hebben wij u onderstaandbericht gestuurd. Hierop heeft u nog niet gereageerd.
Wij geven u nog 1 mogelijkheid te reageren alvorens wij de vordering uit handen geven aan Incasso Select BV.

Eerste Bericht:
ALs Curator in het faillissement van Micaprint BV vond ik een vordering op uw organisatie. Ik verzoek
u en desnoods sommeer ik onderstaande vordering te controleren en indien correct het bedrag per omgaande
te betalen. Mocht u de vordering bestrijden dan verneem ik dat graag via e-mail.

[LINK NAAR PHISINGADRES]
Indien u niet reageerd zal ik incasso Select B.V. opdracht geven de vordering te innen.

Alle directe en indirecte bijkomende kosten zullen dan voor uw rekening komen.

bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Hoogachtend,

Mr. S.T.M. Hoogevorst (curator)

Kantoor utrecht
Tolsteegsingel 2c
3582AC Utrecht

(vanuit kostenbesparende overwegingen ten aanzien van de faillissemnetsboedels verzoeken wij u enkel via e-mail te reageren)

DISCLAIMER:
De Inhoud van dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is enkel voor de geadresseerde. Mocht dit bericht niet voor u bestemd zijn
wordt u verzocht het bericht door te sturen naar de juiste ontvanger en dit per omgaande te melden door het bericht te beantwoorden

Elk misbruik van onze berichten wordt gemeld bij de betreffende instanties. (copyright hoogervorst en grijpenslag advocaten en curatoren)

Er wordt aangeraden om deze mail direct te verwijderen, en vooral niet op de link in de mail te klikken, daarnaast is het verstandig om even je antivirus programma over je PC te laten wandelen.

Je kunt overigens de mail ook zelf onderzoeken zonder op een link te klikken en in combinatie met google kun je vaak achterhalen of een dergelijke mail bonafide is.

Allereerst het email adres van de verzender, in dit geval is dat niet incasso select maar info@enviseo.com, door in google “WHOIS ENVISEO.COM” in te typen krijg je al veel informatie, in dit geval zie je een verwijzing naar godaddy.com, het lijkt mij erg onwaarschijnlijk dat een bonafide incassobureau een dergelijk email adres hanteerd, bovendien zal een curator nooit uit naam van een incassobureau handelen.

Vervolgens kijk je eens naar het taalgebruik en stijlfouten, in deze mail zie ik de volgende dingen

onderstaandbericht aan elkaar

ALs twee hoofdletters

Curator met een hoofdletter midden in een zin

en natuurlijk:  Indien u niet reageerD ???????

faillissemnetsboedels ??????

Daarbij mis ik in de mail een telefoonnummer waar je eventueel kunt reclameren.

Aanmaningen via mail accepteer ik sowieso nooit bovendien reageer ik altijd via de reguliere post en verzoek om een Kopie factuur met opdrachtbevestiging.

 

Category: Algemeen, Column |  Leave a Comment

De afdeling Urologie van het Medisch Spectrum Twente  start op 13  juni 2012 een onderzoek naar de gemiddelde penislengte in Nederland
Men heeft hiervoor alle mannen in 3 categorieën ingedeeld:

1. Normale range in lengte (> 15 cm. in erecte toestand)
2. Korter dan 15 cm (in erecte toestand)
3. Korter dan 10 cm. (in erecte toestand)

Omdat het voor veel mannen moeilijk is om er voor uit te komen dat de lengte van hun penis onder het gemiddelde is, heeft men een tekort aan deelnemers bij het onderzoek. Men doet daarom nu de volgende oproep om mannen actief te kunnen benaderen voor deelname aan dit belangrijke onderzoek.

Willen alle mannen met een penislengte van minder dan 15 cm. (in erecte toestand), de komende weken rondrijden met één oranje vlaggetje aan hun auto.
En willen alle mannen met een penislengte van minder dan 10 cm. (in erecte toestand), de komende weken rondrijden met twee oranje vlaggetjes aan hun auto.

Mannen die helemaal geen erectie kunnen krijgen kunnen dat kenbaar maken door oranje vlaggetjes aan hun woning te hangen.

Alvast heel hartelijk dank voor deelname aan dit onderzoek!

Hypotheekrente proefballonnetje
vrijdag, juni 08th, 2012 | Author:

Al een aantal jaren  wordt er gesteggeld over de hypotheekrenteaftrek (HRA) en tot dit jaar was er geen Kamermeerderheid te vinden om hier aanpassingen in te doen. De laatste wijzigingen in duur van deze aftrek dateert al weer van een aantal jaren geleden en D66 heeft daar destijds het voortouw in genomen door de maximale termijn waarin hypotheekrente aftrekbaar is te stellen op 30 jaar, bovendien moet de overwaarde bij verkoop volledig in mindering worden gebracht op de nieuwe hypotheek.

De laatste maanden zijn er openingen zichtbaar bij bijna alle partijen om toch iets te doen aan de deze aftrek. De meest wilde plannen zijn reeds de revue gepasseerd, die ik persoonlijk nogal oneerlijk vind overkomen en die tevens het systeem van belastingheffing onevenredig moeilijk zal maken. Met name het plan om wel van mensen te vragen om belasting te betalen voor een tarief van 42%-52% maar als er sprake is van een aftrekpost dit slechts toe te staan voor 35 %.  Dit gaat tegen het hele idee van progressieve belastingheffing in.

Belastingheffing zou transparant en begrijpelijk moeten zijn voor het grootste deel van de burgers, dat er iets moet gebeuren aan de HRA daar zijn de meesten het inmiddels wel over eens alleen de wijze waarop dit moet gebeuren, daar zijn enorme verschillen tussen de verschillende partijen, terwijl het allemaal veel eenvoudiger kan zonder dat je daarvoor het totale systeem van HRA overhoop moet halen.

Het totaal afschaffen van de HRA is een slecht plan, ondanks het feit dat het nu in een lange periode van ultra lage rentes misschien logisch lijkt, maar volgens mij moet de politiek verder kijken dan 4 jaar regeringsdeelname, het is helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat hypotheekrenten weer op het niveau uit kunnen gaan komen van de jaren 80 van de vorige eeuw(13 %), de gevolgen hiervan kunnen een enorme impact hebben op de woningeigenaren die de rente voor een kortere periode hebben vastgezet. De HRA kan hierbij de pijn wat verzachten, dus waarom zou je het kind dan met het badwater weggooien door deze regeling volledig bij het grofvuil te zetten.

Het grootste probleem dat de meeste partijen hebben met de renteaftrek is het feit dat mensen met de hoogste salarissen en de grootste woningen hier het meeste fiscale voordeel bij hebben, en dat door deze voordelen het nut van extra aflossingen niet of nauwelijks aanwezig is, immers bij 4 % rente en 50 % aftrek kost de hypotheek netto slechts 2 % terwijl goed belegt vermogen meer oplevert, vreemd geld is goedkoper dan eigen geld.

Er bestaat, mijn inziens, de mogelijkheid om de HRA aan te passen zonder daarvoor afscheid te moeten nemen van het totale systeem van hypotheekrenteaftrek. We kennen namelijk in het huidige systeem het zogenaamde Eigen Woning Forfait, dit Forfait is een percentage van de WOZ waarde van de woning, de fiscale behandeling van dit forfait is redelijk eenvoudig, het bedrag wordt namelijk in mindering gebracht op de betaalde hypotheek rente, het resterende deel van de rente is vervolgens aftrekbaar in volgens het progressieve tarief.

Om de renteaftrek enerzijds in te perken en anderzijds rekening te houden met het gevoel dat mensen met de topinkomens de renteaftrek eigenlijk niet nodig hebben zou je kunnen overwegen om het Eigen Woning Forfait anders toe te passen. Het is veel eenvoudiger om dit Forfait meer afhankelijk te maken van de waarde van de woning, en met de huidige rentestanden waarbij een rente van 5 % als gemiddelde genomen kan worden, zou je kunnen denken om het forfait vanaf € 100.000,- kunnen laten stijgen met 1 % per 100.000 WOZ waarde. Dit betekend feitelijk dat bij  een woning vanaf € 600.000 men nog wel de rente kan opvoeren in de aangifte maar dat het Eigen Woning Forfait dit gelijk is aan de betaalde rente, en er dus de facto niet meer kan worden afgetrokken.

Een bijkomend voordeel is wanneer de rente flink zou stijgen er wel weer aftrek mogelijk is, zonder dat mensen onnodig in de problemen komen en gedwongen worden om de woning te verkopen, bij woningen vanaf € 300.000 wordt het ook weer interessant om te gaan aflossen, het is bij die bedragen namelijk niet meer aantrekkelijk om te sparen, immers de hypotheek kost je netto 5%-2% is 3 % terwijl je spaargeld nog geen 2,5 % oplevert, aflossen levert per saldo 0,5 % meer rentevoordeel op.

Alle plannen van de verschillende politiek partijen zijn te ingewikkeld en er is mijn inziens geen meerderheid op te krijgen, terwijl er voor deze optie slechts een cosmetische aanpassing van de wet nodig is, en het huidige fiscale  systeem hoeft in beginsel niet op de helling.

 

 

Diablo III, eindelijk!
vrijdag, mei 18th, 2012 | Author:

Ik heb Diablo 3 gisteren gekregen als vervroegd kado voor mijn verjaardag, van mijn geweldige broertje. Buiten de lange installatietijd (meer dan een uur) en het updaten van mijn NVidia driver moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast was.

Waar ik vooral blij om ben is het feit dat de systeem eisen alleszins acceptabel zijn, ik heb 6 jaar geleden, voor de eisen van die tijd een enorme PeeCee gekocht en in de tussentijd alleen de grafische kaart vervangen naar een NVidia GT9800. Dit bleek geen enkel probleem voor D3, de game is razendsnel en er zijn geen noemenswaardige vertragingen als het aantal monsters toeneemt, ik moet zeggen dat ik dat toch een prestatie van formaat vind van Blizzard. Bij Diablo 2 wilde het spel wel eens vertragen als je met een Necromancher een hele bak met skeletten mee nam op quests.

Inmiddels ben ik nog maar een Level 9 Demon Hunter, en mijn oordeel over de game zal ongetwijfeld gekleurd zijn, aangezien ik een diablo speler van het eerste uur ben, maar de gameplay is mijn inziens geweldig, ook de optie om te blijven staan terwijl je schiet (shift toets) is lekker handig.

Wat mij wel opviel is het donkere karakter van de game in act 1, en het feit dat Quests in elkaar overgaan wat het heel moeilijk maakt om te stoppen, het is minder nodig om naar het dorp terug te gaan, voor portal scrols, manapotjes, lifepotjes enz.

Wat ik wel grappig vond is de mogelijkheid om via een banner direct naar een party te flitsen, en er zitten wel meer nieuwe elementen in die ik erg leuk vind, zoals het feit dat je stash moet bijkopen. De nieuwe skills zijn wel wennen, wat doet het hoe gebruik je ze effectief, en ik heb ook nog geen idee hoe ik dat hatred  bolletje vol houd.

Een ander leuk aspect is dat je gebruik kunt maken van de omgeving, door erop te schieten, hierdoor kun je ineens een hele zwik met monsters pletten via vallende stenen of een lamp die je naar beneden laat donderen.

Grafisch vind ik e.e.a. piekfijn in orde, zo hoort een diablo game eruit te zien, al ben ik wel benieuwd hoe de game eruit ziet op een echt high-end systeem, al met al vind ik het een pracht van een game en het hele diablo concept is m.i. opnieuw opgezet en ondanks het feit dat ik nog maar 3 uurtjes heb gespeeld, moet ik zeggen dat de gameplay beter aanvoelt dan diablo 2, het enige waar ik wel aan moet wennen is dat ze hebben gekozen om de speler niet te laten kiezen hoe hij zijn experience-punten laat verdelen, al denk ik wel dat dit een een voordeel is.

Ik ben in ieder geval erg blij met deze nieuwe diablo telg

Downloaden en Censuur
vrijdag, april 20th, 2012 | Author:

Als iemand illegaal handelt dan pak je die aan, maar je sluit niet complete straten af, of beperkt de infrastructuur. Downloaden is legaal in dit land, ondanks het feit dat BREIN en consorten ons anders willen doen geloven. Ook het downloaden van diverse soorten software is legaal.  Het is niet aan een particuliere organisatie om sites ontoegankelijk te maken, dat is in het uiterste geval een taak van de overheid cq justitie.

Kortom, justitie pakt inbreukmakers aan, ook de consument die upload, niet een particuliere organisatie die het aantoonbaar zelf niet zo nauw neemt met de wet. Van het internet op zich horen de overheid en particuliere organisaties met hun vette grijpgrage vingertjes af te blijven  Stel dat het BREIN zou lukken om TPB werkelijk ontoegankelijk te maken, wat onmogelijk is, zou ik daar persoonlijk weinig van merken, aangezien ik niet download via torrents, het gaat mij om het principe, en het precedent dat je als particuliere organisatie censuur kunt doorvoeren, en censuur is altijd een verkeerde oplossing voor welk probleem dan ook.

Category: Algemeen, Column, IT |  Tags: , , , | Leave a Comment
Gaat Brein nu ook ex-parte Google aanpakken?
dinsdag, april 17th, 2012 | Author:

Blijkbaar is het helemaal niet nodig om via allerlei ingewikkelde proxy-servers, firefox-plugins of andere toeters en bellen bij ThePirateBay te komen. Het blijkt namelijk kinderlijk eenvoudig te zijn om je Torrents gewoon via Google-Translate en ThePirateBay naar binnen te harken, al snap ik zelf niet waarom men nog torrents gebruikt, usenet is mijn inziens een veel vriendelijker oplossing in combinatie met Spotnet.
Hoe gaat dit nu in zijn werk.

1. ga naar www.google.nl

2. Type in de balk “The Pirate Bay” en druk op zoek

3. ga naar de eerste link “ Download muziek, films, games, software! The Pirate BayThe thepiratebay.se/

4. Klik op vertaal deze pagina

5. Tadaa

 

 

 

Category: Algemeen, Column, IT |  Leave a Comment
Overheidshuishoudboekje
donderdag, maart 01st, 2012 | Author:

Waar komt toch die fixatie vandaan om een begrotingstekort van 3 % te hebben, jaar in en jaar uit. Blijkbaar is dit tekort van 3 % de norm geworden en vergeet men dat je hiermee gewoon achteruit boert. In een gewone huishouding kan bijna iedereen vertellen dat 3 % meer uitgeven dan dat je verdient je hoe dan ook in de problemen zal brengen. De laatste 10 jaar heb ik geen structureel plan meer gezien of gehoord waarin wordt gesproken om het huishoudboekje op 0%  te houden, volgens het ouderwetse begrip de “Tering naar de Nering” zetten.

Het doel van een verantwoordelijke overheid zou altijd moeten zijn om op de langere termijn gemiddeld de 0 % voor ogen te houden, dus in een periode van 10 jaar bijvoorbeeld mag de gemiddelde overheidsuitgaven niet boven de gemiddelde inkomsten uitkomen. Tussentijds zou er geen beperking moeten zijn op het oplopen van tekorten mits de lange termijndoelstelling wel wordt gehaald. Deze lange termijn doelstelling moet dermate hard zijn dat zelfs verkiezingen hier geen invloed op zou mogen hebben.

Zo een oplossing geeft een overheid veel meer speelruimte om in te kunnen grijpen in de economische omstandigheden van het moment, het kan namelijk best eens handig zijn om een begrotingstekort te laten oplopen in tijden van crisis, sterker nog dat gebeurt ook doordat meer werkloosheid meer uitgaven betekend en minder belastinginkomsten, laat dat traject dan maar gebeuren, maar corrigeer dit snel als de economie weer aantrekt, en dat de economie weer aantrekt is wel zeker.

Tijdens Paars hadden we Minister Zalm en de Zalmnorm en een politiek landschap dat het mogelijk maakte om met enig realiteitszin deze problemen aan te pakken, zonder ideologische dogma’s en andere beperkingen, en een beetje paars met partijen die pragmatisch tegen problemen aankijken, zou nu niet verkeerd zijn, helaas laat het huidige politieke landschap van uitersten dit soort zaken niet meer toe, de PVV op rechts die als enige doel heeft links buiten de regering te houden, en de SP op links die totaal opgesloten zit in de eigen ideologie en dogma’s  en daartussen partijen die meer bezig zijn verloren zieltjes met hun eigen populistische geneuzel binnen te harken dan naar oplossingen te zoeken.

Kortom Nederland heeft weer een beetje paars pragmatisme nodig.

 

 

Hypotheekrenteaftrek
woensdag, februari 15th, 2012 | Author:

Buiten het feit dat dit een pracht van een woord voor Galgje is, is de Hypotheekrente-aftrek (HRA) een heet hangijzer en dat al weer een aantal jaren. De vraag of deze fiscale maatregel echt een prijsopdrijvende factor voor de woningmarkt is, waag ik te betwijfelen aangezien de vraag naar woningen al sinds 1945 het aanbod aan woningen overstijgt en het feit dat er steeds meer 1 persoonshuishoudens komen werkt prijsverlagingen niet in de hand.  Dat de HRA  het een verstorende factor is, daar is iedereen het wel zo een beetje over eens.

Nu ik de discussie een beetje heb gevolgd, valt mijn mond open van verbazing over de argumentatie die over en weer wordt gehanteerd. Ik wil hier toch even op ingaan.

Allereerst wordt er steevast geroepen dat de hypotheekschuld in Nederland zo hoog is, en als je uitsluitend naar de schuld kijkt, is dat ook verklaarbaar, echter wat men niet meeneemt in die overzichten zijn de enorme hoeveelheden spaarpolissen waar maandelijks premie in wordt gestort die bedoeld zijn ter aflossing van de hypotheek. Deze polissen zijn direct gekoppeld aan de hypotheeklening, ik denk daarom dat het met onze collectieve hypotheekschuld nog wel mee valt.

De HRA versterkt dit effect natuurlijk wel, het is immers heel interessant om aan de ene kant de rente te mogen aftrekken van je inkomen en aan de andere kant belastingvrij te sparen in je aflossingspolis. De rente kost je netto ongeveer 3% terwijl de rekenrente in de polis 4 tot 5 % is. Bovendien is deze polis ook nog eens belastingvrij als deze wordt uitgekeerd om de hypothecaire lening af te lssen.

Op de tweede plaats hoor je heel regelmatig de term “subsidie” vallen, een aftrekpost is GEEN subsidie, het is een vermindering op het te betalen belastingbedrag, ja de huurtoeslag dat is een subsidie, een noodzakelijke, maar wel een subsidie. Het afschaffen van de HRA is dan ook gewoon een belastingverhoging voor huiseigenaren.

En op de derde plaats, wordt er gesproken over het rücksichtslos afschaffen van de renteaftrek, of een hele ingewikkelde fiscale constructie waarbij je een aftrekpost maximaal in de 42 % schijf mag aftrekken, dit laatste voorstel is m.i. niet reëel aangezien het al jaren de bedoeling is om de aangifte en belastingheffing te vereenvoudigen, dat doe je niet aftrekposten te berekenen via verschillende belastingschijven.

De berekening van het fiscale inkomen is nu nog simpel: Bruto inkomen -/- aftrekposten = Fiscale inkomen x progressieve belastingtarief = het te betalen belastingbedrag, een kind kan de was doen. Het uitleggen van het behandelen van een aftrekpost in een ander tarief dan de feitelijke belastingheffing, daar begin ik niet eens aan, het wordt er in ieder geval niet eenvoudiger op.

Terwijl een oplossing relatief eenvoudig te verzinnen is zonder dat je daartoe allerlei fiscale wetgeving voor op de kop moet zetten. Wij kennen inzake de HRA het zogenaamde Eigen Woning Forfait. Dit is een soort van correctie op de hypotheekrenteaftrek, dit eigenwoningforfait, kent zelfs een soort van progressief element op basis van de WOZ waarde van de woning, het gekke is dat deze progressiviteit nagenoeg ophoud bij woningwaarden tot € 75.000 alsof er nog zulke woningen te koop zijn, en vervolgens boven € 1.040.000 wordt verhoogd met 1,3 %. Dit betekend overigens dat een woning met een waarde van 1.200.000 een bijtelling hebben van € 6.240+€2.080= € 8.320. Om dat in perspectief te zien, stel de rente is 5 % (€60.000) minus het eigen woning forfait van € 8.320 betekend dus een aftrekpost van € 51.680. Dat is een fors bedrag zeker als je daarbij niet meeneemt wat deze persoon aan uiteindelijk aan belastingen moet betalen.

Er blijkt echter wel dat er een progressief element zit in het eigenwoningforfait, dus waarom is het dan niet mogelijk om het eigen woningforfait op een dusdanige manier aan te passen dat je hiermee de renteaftrek op termijn inperkt, te beginnen met het verhogen van dat Eigen Woningforfait naar een bedrag van 5 % wat ongeveer het gemiddelde rentepercentage is wat men moet betalen.  Je zou zelfs kunnen overwegen om dit in stappen van 1 % per € 100.000 WOZ waarde te doen. Dit houdt in de praktijk in dat woningen boven de € 500.000 de facto geen aftrek meer hebben, en je maakt het voor de starter nog steeds mogelijk om eigen woning bezitter te worden.

Het mooie van deze maatregel is dat je hiervoor geen ingewikkelde fiscale wetgeving hoeft op te zetten, en het kan gewoon worden geregeld in een uitvoeringsbesluit, bovendien is het dan nog steeds een mooi middel om enige sturing te geven aan de woningmarkt. Zou dit een feit worden dan betekend dit ook automatisch dat er andere hypotheekvormen weer aantrekkelijk worden, aflossen levert dan gewoon direct voordeel op.

Wat wel van belang is, is dat er eindelijk een lange termijn beslissing wordt genomen over de hypotheekrenteaftrek, zolang dit nog boven de markt blijft hangen blijft het onrustig op de woningmarkt en dat is in niemands belang.

 

Koud!? Vroeger was het koud!
donderdag, februari 02nd, 2012 | Author:

Hebben we eindelijk winter en begint het gezeik, “brrr koud”, “gevoelstemperatuur”. In de winter hoort het koud te zijn, IJs is leuk, krabben iets minder, en zolang de waterleidingen niet knappen is er nog niets aan de hand.  Een paar winters kan ik mij nog wel herinneren maar dat heeft vooral te maken met het feit dat ik de dikke kont nog niet in de auto mocht slingeren en dus met de brommer naar school moest (Enschede Almelo) met 13 graden vorst.

Aan gevoelstemperaturen deden we nog niet, het was gewoon fris, dat het minstens een uur duurde voordat je weer op normale wijze je kaken kon gebruiken doet daar niets aan af, zelfs de gore automaten koffie was al in de mond gekoeld voordat je deze kon doorslikken en dan op woensdag nog even bij Oma langs in Oldenzaal, die je vervolgens voor de deur liet staan omdat zij een date had. Niks medelijden, niet zeuren. Alhoewel, ik heb dat akkefietje haar nog jaren later kwalijk genomen.

 

Tot zover een oude lullen relaas, ik zit hier lekker met de dikke reet voor de radiator en de thermostaat op Hig, en vanavond neem ik een sprintje naar de auto. Waar ik wel respect voor heb zijn de Die Hard motorrijders die met dit weer gewoon rond tuffen, dat zijn de echte helden. Mijn brommert blijft gewoon een paar weekjes langer op stal. Watje dat ik ben

 

De zin of zinloosheid van een blokkade
woensdag, februari 01st, 2012 | Author:

Vannacht heeft ook mijn ISP “XS4ALL” de blokkade van de Don Quichottes van brein doorgevoerd, net voor de deathline van 1 februari, het onderstaande plaatje is een printscreen van mijn PC en geeft in een oogopslag de zinloosheid van een dergelijke maatregel weer.

Links is Chrome waarbij ik rechtstreeks “ThePirateBay” heb ingetypt, en rechts is firefox waarbij ik hetzelfde via een anonieme proxy heb gedaan. Helaas werkt de Mafiaafire-plugin van firefox niet goed want dan was het nog eenvoudiger geweest om bij de piratebay te komen.

Op het moment dat mij wordt belemmerd om een internetpagina te benaderen is dat regelrechte censuur, waarbij deze form van censuur nog erger is om dat deze door een private partij wordt ingesteld, en naar believen aangevuld.  Buiten the pirate bay, wat mag ik straks nog meer niet zien? Sites van de piratenpartij? Of een andere politieke organisatie.

Hoever wil de Nederlandse rechter en Brein gaan om het zwaar verouderde Auteursrecht (1912) boven de grondrechten te plaatsen, met maatregelen die vooral een symbolische waarde hebben, het downloaden wordt er immers niet mee tegengegaan, dat is alleen maar op te lossen door goedkope, snelle en goede legale content aan te bieden. Het is immers alleen nog voor de hobbyist interessant om ingewikkelde downloadkanalen op te sporen als een download sneller te vinden is en voor een lage prijs bij de entertainmentindustrie zelf.

Daarbij ben ik ook nog eens bang dat de entertainment industrie zichzelf in de vingers snijd, enerzijds verliest men enorm veel goodwill bij de liefhebbers en anderzijds heeft deze industrie de afgelopen 10 jaar nog nooit zoveel verdiend, het kon best wel eens zo zijn dat het downloadcircuit de verkopen bevorderen.
Op het risico dat ook dit domein wordt gesloten door onze lichtpunten van brein, ThePirateBay is gewoon te bereiken via http://www.thepiratebay.isoke.nl/ welke ISP je ook hebt, of surf naar http://www.ikwilthepiratebay.nl/

 

Correctie in de titel met dank aan @jan_spellingman

Repres plugin
dinsdag, januari 31st, 2012 | Author:

Wat jammer, ik had dit blog ingericht via de Repress Plugin als alternatieve proxy, en volgens mij werkte het behoorlijk gezien het feit dat mijn maximale downloadsnelheid was gehalveerd. Vandaag bleek er een update beschikbaar te zijn, maar helaas werkt die niet meer.

Een halvering van je downloadsnelheid is wel lastig als je bezig bent een compleet seizoen van Babylon 5 down te loaden (nog legaal overigens) maar dat mag de pret niet drukken, iedere wordpress admin zou een dergelijke plugin moeten draaien in de strijd tegen censuur en ACTA/PIPA.

Ik blijf de ontwikkelingen rond de Repress Plugin in de gaten houden en zodra er weer een stabiele versie beschikbaar komt, gaat deze er zeker weer achter komen.

Leve het Internet, Censuur zuigt!

Voor onze Chineze Vrienden
vrijdag, januari 20th, 2012 | Author:
Censorship SUCKS!

Loatgoan.com镇压安装以下域访问
zh.wikipedia.org
www.rcinet.ca
www.unitednationsnews.com
www.falundafa.org
如果你需要更多信息,请它们在注释部分名称

Helaas worden wij geleidelijk aan ook geconfronteerd met censuur maatregelen.
Hoe het ook kan Arnoud Engelfriet
vrijdag, januari 20th, 2012 | Author:

Er is veel te doen over downloaden en auteursrechten, gelukkig zijn er ook nog vrije geesten zoals Arnoud Engelfriet, die aantonen dat het ook allemaal anders kan en moet, hij maakt zijn boek “Wet op het Internet” gewoon beschikbaar voor iedereen die het wil downloaden

De PDF versie vind je hier

De Epub versie probeer ik nu te maken en kun je straks ook hier downloaden, ik wilde deze graag op Megaupload zetten, maar ja die is inmiddels opgerold door de FBI.

 

UPDATE:

De epub versie is te converteren, maar is niet bijster goed, je zult het dus moeten doen met de PDF variant.

 

Censuur en Internet
donderdag, januari 19th, 2012 | Author:

Zoals bekend mag zijn is de media industrie een ware hetze begonnen tegen alles wat maar een beetje naar auteursrechtelijk materiaal ruikt achter een filter te plaatsten, en daarmee kunnen wij in Nederland met The Piratebay blokkade ons aansluiten bij landen zoals Iran, China en nog een paar anderen.

 

 

In Nederland is het nog erger daar worden grondrechten ondergeschikt gemaakt aan het auteursrecht 1912, (NEGENTIENHONDERDENTWAALF) en commerciële belangen, maar internet zou het internet niet zijn als men niet binnen no-time iets zou hebben gevonden om blokkades en filters te omzeilen.

Waarom niet de 35 miljoen WordPress sites als mega proxy inzetten, waardoor internetters nagenoeg alle blokkades kunnen omzeilen, de jongens bij RePress hebben hiervoor een plugin ontwikkeld die dit mogelijk kan maken, en uiteraard heeft dit blog dit onmiddellijk geïnstalleerd, nu zal het voor toegang tot The Pirate Bay dat niet al te veel uitmaken, aangezien ik ook achter een XS4ALL adsl lijn hang, maar voor andere belangrijke sites zoals Wikileaks, kan dit best handig zijn voor internetters uit landen waar de censuurstrop verder is aangehaald.

Dit soort initiatieven maakt nog maar weer eens duidelijk hoe zinloos filteren is. Het lijkt mij voor Brein schier onmogelijk om 35.000.000 ip-nummers en domeinen aan hun shitlist te kunnen toevoegen, maar ik wens ze veel succes.

Het persbericht van All4XS wil ik jullie niet onthouden

An easy way to keep the web open and free

Greenhost lanceert ‘RePress’
Hou het web Open en Vrij vanaf je eigen website.

Vandaag lanceert Greenhost ‘RePress’: een simpele plug-in waarmee iedereen gecensureerde websites weer online kan krijgen. Op ALL4XS.NET lees je hoe je je websites en domeinen kan gebruiken om bedreigde websites weer online te krijgen. We schreven een plug-in voor WordPress; gratis en OpenSource software die op meer dan 35 miljoen websites wereldwijd gebruikt wordt. Door onze plug-in toe te voegen aan een website met WordPress wordt die site een proxy. Via die site zijn dan eventuele geblokkeerde sites weer toegankelijk. Hiervoor dient men slechts te beschikken over een eigen WordPress website en de mogelijkheid om daar plug-ins op te installeren. Vervolgens kan men een eigen lijst bijhouden van websites die men toegankelijk wil houden via de eigen website. Nederlanders kunnen hiermee makkelijk websites toegankelijk maken die in bijvoorbeeld in Iran, Syrië of China geblokkeerd zijn. Andersom kunnen buitenlanders ervoor zorgen dat Nederlanders weer op de Piratebay kunnen, mocht die geblokkeerd raken.

We hebben deze software ondermeer geschreven in navolging van de uitspraak onlangs in de zaak Stichting BREIN tegen ISP’s XS4ALL en Ziggo. Hierin werden deze Internet Service Providers verplicht om de website Piratebay.org te blokkeren. Een eerste belangrijke stap naar censuur is hiermee gezet en voor ons is dit een stap te ver. Niet alleen schept het een precedent voor het censureren van andere websites, het is ook nog eens niet effectief; de blokkade zal, zoals deze tool laat zien, simpel te omzeilen zijn. Het internet als ‘OpenWeb’ is te belangrijk om voor copyright belangen op een dergelijk domme manier kapot te maken.

Sacha van Geffen (CEO Greenhost): “Ons bedrijf is voor een groot deel gebouwd op technieken die zonder een Open Web niet hadden bestaan. Dit geld voor zeer grote delen van onze economie. Als we willen dat ook in de toekomst nieuwe bedrijven dezelfde voordelen hebben als wij destijds hadden, dan zullen we ons nu moeten inzetten voor dat vrije web.”

Gisteren, 18 januari 2012, gingen er duizenden websites over de hele wereld vrijwillig op zwart als protest tegen SOPA en PIPA; nieuwe Amerikaanse wetgeving die grote gevolgen kunnen hebben voor vrijheid en innovatie op het internet. Wij hopen dat na deze dag van massaal protest mensen met ons willen gaan werken aan tools en technieken om voor eens en altijd het Open Web veilig te stellen.

Over Greenhost:
Greenhost(1) was de eerste duurzame webhoster van Nederland. We werken vrijwel uitsluitend met OpenSource software en leveren code terug aan de community. In het voorjaar van 2011 schreven we een handboek over Internet Veiligheid (2) en we geven regelmatig workshops aan journalisten en activisten over het beschermen van data, bronnen en jezelf (3). We zijn de enige hosting provider in Nederland die geen email-logs bijhoudt en zo onze gebruikers beschermd tegen de datatretentie-wet (4). We maken ons sterk voor het Vrije Woord online en zullen alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om het web open en veilig te houden.
Download de plug-in op https://ALL4XS.NET

Internet op Zwart
woensdag, januari 18th, 2012 | Author:

Vandaag gaan uit protest tegen de verregaande SOPA/PIPA wetgeving diverse internetsites op zwart, de bekendste hiervan zijn Wikipedia, en WordPress. De belangrijkste reden van dit protest is het feit dat deze wetgeving een groot deel van de censuurmaatregelen die hierin zijn opgenomen wil neerleggen bij particuliere organisaties. Het is dus straks niet de rechter die hierover gaat oordelen, maar organisaties zoals brein die te vuur en te zwaard oude verdienmodellen wil beschermen.

Met SOPA is het mogelijk om iedere site off line te halen welke links bevatten, zelfs al worden deze links geplaatst door gebruikers zelf. Het is in weze dus mogelijk om ook deze site plat te gooien, wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een link naar een alternatieve Piratebay post en dit alles zonder dat dit hoeft te worden getoetst aan welke wet dan ook.

Het gekke is dat Nederland onlangs een aanzienlijk bedrag heeft gereserveerd om de vrijheid op het internet in landen zoals China en diverse Midden-Oosten dictaturen te bevorderen, terwijl diezelfde regering het geen probleem vind om te onderhandelen met de VS over een verregaande censuurmaatregel zoals SOPA, een verdrag dat blijkbaar zo geheim is dat de inhoud hiervan het daglicht niet kan verdragen. Dat is op zich al vreemd, aangezien deze wetgeving verregaande consequenties heeft voor elke individuele burger, maar diezelfde burger mag hiervan geen kennis nemen. Dat noemen ze binnen de politiek dan “Het Vrije Westen” dat blijkbaar al lang niet meer zo vrij is. Het ergste hiervan is nog wel dat onderhandelingen worden gevoerd door personen die dermate digibeet zijn dat ze iedere avond een stukje kaas bij hun muis leggen.

Eigenlijk zouden onze volksvertegenwoordigers zichzelf eens moeten afvragen, voordat ze onderhandelingen ingaan, wat belangrijker is:  het recht op informatie en de vrije nieuwsgaring, of de belangen van de commerciële media-industrie met hun diepe zakken en machtige lobbygroepen. Met andere woorden zijn we nog een democratie of veranderen we in een corpocratie.

De invloed van het autoverkeer op broeikasgassen
donderdag, januari 05th, 2012 | Author:

De milieumarketing heeft inmiddels het idee in de burger kunnen inprenten dat wij, de Mens, verantwoordelijk is voor de verwarming van de aarde. Of dat zo is laat ik even in het midden, alleen wordt er nogal selectief gegrabbeld in statistische gegevens.

Er zijn drie broeikas gassen (en waterdamp)

Distikstofmonoxide of lachgas (N2O)

Koolstofdioxide (CO2)

Methaan (CH4)

– De anderen zijn CFK’s, CF4,  SF6, Ozon en Waterdamp waarbij de laatste de belangrijkste is

Al deze gassen zijn de afgelopen 150 jaar gestegen waarbij Methaan de grootste stijging liet zien

Het is alleen daarom al vreemd dat de nadruk zo op CO2 ligt, bovendien word waterdamp nooit genoemd, CO2 want daar beperkt de het hele verhaal zich op is voor 9 á 26 % verantwoordelijk voor het broeikaseffect wereldwijd. Daarbij is het broeikaseffect best belangrijk want zonder dit effect zou de temperatuur op aarde niet zo aangenaam zijn. Het probleem zit hem in de versterking van het broeikaseffect.

Overigens, de algemene mening is dat temperatuurstijgingen van de aarde, ook de toename van Methaan verklaard omdat veel Metaan opgeslagen zit onder de permafrost, en deze komt vrij bij het smelten hiervan. Men denkt zeker te weten dat uitsluitend de toename in CO2 de belangrijkste oorzaak is van de opwarming van de aarde.

Maar welk aandeel heeft het autoverkeer hierin? Immers het autoverkeer wordt het zwaarst belast met als argument CO2 uitstoot.

Uit een artikel op Wikipedia blijkt dat de menselijke en industriële uitstoot van CO2 ongeveer 6% bedraagt de rest van de uitstoot wordt veroorzaakt door Savanne en Bosbranden, Vulkaanuitbarstingen, verteringsprocessen in natte oerwouden maar ook veranderende aardbaan en zonneactiviteit, 2 procent van die 6% kan de natuur, en met name de oceanen wel opvangen 4 % niet. Het totale effect van de mens op het broeikas effect is dus 4 % van de totale uitstoot

De belangrijkste veroorzaker van de toename van CO2 is ontbossing, dit effect heeft een dubbel probleem enerzijds door de verwerking van die bossen (meestal worden ze gewoon in de hens gestoken) en anderzijds doordat de verdwenen bossen geen CO2 meer uit de lucht kunnen halen en om kunnen zetten. 20% tot 25% van de uitstoot aan CO2 wereldwijd is hieraan toe te schrijven.

Hoe is die CO2 uitstoot nu onderverdeeld:


CO2 Uitstoot door mensen Totale CO2 Uitstoot wereldwijd
Ontbossing
20,00% 1,20%
Industrie
17,60% 1,06%
Energieproductie
29,60% 1,78%
Lucht en zeevaart
5,60% 0,34%
Residentieel en Tertiair
10,40% 0,62%
Landbouw
2,40% 0,14%
Wegtransport
6,40% 0,38%
Personenauto’s
8,00% 0,48%


100,00% 6,00%

Zover ik het kan bekijken en min of meer blijkt uit de bak met statistische data die er op het net beschikbaar is, blijkt de auto voor 8% verantwoordelijk voor de menselijke CO2 uitstoot, en slechts 0,48 % van alle CO2 uitstoot. Toch wordt de auto onevenredig zwaar belast middels BPM, motorrijtuigenbelasting en accijnzen, met als argument diezelfde CO2 uitstoot. Voor scheepvaart en luchtvaart bijvoorbeeld bestaan er geen accijnzen.

Om CO2 uitstoot werkelijk aan te pakken zijn er 3 eenvoudige oplossingen: Bomen planten, Bomen planten en nog meer bomen planten. Bomen hebben als grote voordeel dat ze CO2 omzetten in Koolstof en Zuurstof, en daarmee de beste CO2 opslag vormen, voor de langere termijn.

Overigens ben ik wel degelijk voor een vermindering van het gebruik van Fossiele brandstoffen, die wij zelf in Europa niet hebben, het is niet verstandig om voor je energiebehoefte afhankelijk te zijn van landen waar je geen invloed op kunt uitoefenen in het geval van calamiteiten of conflicten, deze, vaak minder democratische, landen kunnen daarmee druk uitoefenen die  je als democratisch land liever niet wil. Maatregelen die deze onafhankelijkheid van energie bevorderen zijn valide. Dat daarmee het milieu minder wordt belast is slechts een positief neveneffect.

Overigens kwam ik nog een saillant detail tegen, mijnbranden in China veroorzaken meer CO2 uitstoot dan het totale wegvervoer van de VS.

Mocht ik er naast zitten met de genoemde data in dit stuk meld dit dan in de comments.