Archive for the Category ◊ IT ◊iOS 9 is ook te jailbreaken
vrijdag, september 11th, 2015 | Author:


De Hacker iH8snow heeft het voor elkaar gekregen om ook iOS 9 te jailbreaken, untethered wat inhoud dat je niet elke keer als je je iPhone aanzet het ding opnieuw moet jailbreaken. Het betreft hier wel een Béta van iOS 9, maar meestal lukt het de hackerscolletieven ook wel om dan de uiteindelijke versie te jailbreaken. De iDevices zijn prima apparaten je bent alleen afhankelijk van de App-store voor de apps die je wilt gaan gebruiken en daar zit nu net het voordeel van de Jailbreak.

Heel veel apps en customizations zijn er mogelijk voor de iPhone, maar niet via het reguliere kanaal, en dan gaat het bij velen niet eens om de mogelijkheid om “gratis” apps op het toestel te zetten, maar om apps buiten de appstore om te kunnen installeren. Ik zelf denk hierbij aan Kodi bijvoorbeeld. Dit programma in combinatie met de Apple TV en je hebt een dijk van een setop-box voor je TV. Maar kodi is niet verkrijgbaar via de regulier app-store, en dat geld ook voor heel veel andere apps en tools.

Het zal mij benieuwen of de jongens in Cupertino, dit lek, dat nodig is voor een jailbreak, nog voor de officiële release kunnen dichten.

Category: IT |  Tags: , , , , , , | Leave a Comment
Windows 8
woensdag, januari 09th, 2013 | Author:

Ik blijf het een ramp vinden dat windows 8, en ik heb het idee dat ook deze versie trager wordt na verloop van tijd. Wat ik wel innovatief vind is dat ze gekozen hebben voor een look en feel die straks voor alle apparaten min of meer hetzelfde is.  Ik heb windows 8 nu bijna 3 maanden draaien op mijn Peeceetje, het is relatief snel, maar het OS doet soms vreemde dingen met name op netwerkgebied en het is een regelrechte ramp om instellingen te vinden, nu moet ik wel zeggen dat ik ineens van XP naar Windows 8 ben gegaan, en dat is wel een hele grote stap.

 • De mail app is wat moeilijk in te stellen
 • De Appstore is behoorlijk leeg, en het zoeken in de app-store is niet transparant je moet echt weten hoe het moet.
 • De startknop mis ik niet, daar is in weze die hele grote startknop voor in de plaats gekomen.
 • Het uitzetten is omslachtig.
 • Gevoelsmatig is Win8 wat sneller en soepeler

En uit een design oogpunt vind ik het ronduit lelijk, de basisinstallatie, met name het beginscherm met die toren, en de basisachtergrond voor de desktopomgeving.  Binnnen de zakelijke omgeving hebben we overigens bewust gekozen voor Windows7 al mis ik daar ook wel een paar handigheidjes, zoals de quick launch die standaard uitstaat. Toch is dat wel een zeer geschikt zakelijk OS, en dat gevoel heb ik niet bij windows 8.

Alleen als ik echt de vrije keuze had, omdat de software beschikbaar zou zijn, zou ik gaan voor linux in combinatie met Gnome 3.

Diablo III, eindelijk!
vrijdag, mei 18th, 2012 | Author:

Ik heb Diablo 3 gisteren gekregen als vervroegd kado voor mijn verjaardag, van mijn geweldige broertje. Buiten de lange installatietijd (meer dan een uur) en het updaten van mijn NVidia driver moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast was.

Waar ik vooral blij om ben is het feit dat de systeem eisen alleszins acceptabel zijn, ik heb 6 jaar geleden, voor de eisen van die tijd een enorme PeeCee gekocht en in de tussentijd alleen de grafische kaart vervangen naar een NVidia GT9800. Dit bleek geen enkel probleem voor D3, de game is razendsnel en er zijn geen noemenswaardige vertragingen als het aantal monsters toeneemt, ik moet zeggen dat ik dat toch een prestatie van formaat vind van Blizzard. Bij Diablo 2 wilde het spel wel eens vertragen als je met een Necromancher een hele bak met skeletten mee nam op quests.

Inmiddels ben ik nog maar een Level 9 Demon Hunter, en mijn oordeel over de game zal ongetwijfeld gekleurd zijn, aangezien ik een diablo speler van het eerste uur ben, maar de gameplay is mijn inziens geweldig, ook de optie om te blijven staan terwijl je schiet (shift toets) is lekker handig.

Wat mij wel opviel is het donkere karakter van de game in act 1, en het feit dat Quests in elkaar overgaan wat het heel moeilijk maakt om te stoppen, het is minder nodig om naar het dorp terug te gaan, voor portal scrols, manapotjes, lifepotjes enz.

Wat ik wel grappig vond is de mogelijkheid om via een banner direct naar een party te flitsen, en er zitten wel meer nieuwe elementen in die ik erg leuk vind, zoals het feit dat je stash moet bijkopen. De nieuwe skills zijn wel wennen, wat doet het hoe gebruik je ze effectief, en ik heb ook nog geen idee hoe ik dat hatred  bolletje vol houd.

Een ander leuk aspect is dat je gebruik kunt maken van de omgeving, door erop te schieten, hierdoor kun je ineens een hele zwik met monsters pletten via vallende stenen of een lamp die je naar beneden laat donderen.

Grafisch vind ik e.e.a. piekfijn in orde, zo hoort een diablo game eruit te zien, al ben ik wel benieuwd hoe de game eruit ziet op een echt high-end systeem, al met al vind ik het een pracht van een game en het hele diablo concept is m.i. opnieuw opgezet en ondanks het feit dat ik nog maar 3 uurtjes heb gespeeld, moet ik zeggen dat de gameplay beter aanvoelt dan diablo 2, het enige waar ik wel aan moet wennen is dat ze hebben gekozen om de speler niet te laten kiezen hoe hij zijn experience-punten laat verdelen, al denk ik wel dat dit een een voordeel is.

Ik ben in ieder geval erg blij met deze nieuwe diablo telg

Downloaden en Censuur
vrijdag, april 20th, 2012 | Author:

Als iemand illegaal handelt dan pak je die aan, maar je sluit niet complete straten af, of beperkt de infrastructuur. Downloaden is legaal in dit land, ondanks het feit dat BREIN en consorten ons anders willen doen geloven. Ook het downloaden van diverse soorten software is legaal.  Het is niet aan een particuliere organisatie om sites ontoegankelijk te maken, dat is in het uiterste geval een taak van de overheid cq justitie.

Kortom, justitie pakt inbreukmakers aan, ook de consument die upload, niet een particuliere organisatie die het aantoonbaar zelf niet zo nauw neemt met de wet. Van het internet op zich horen de overheid en particuliere organisaties met hun vette grijpgrage vingertjes af te blijven  Stel dat het BREIN zou lukken om TPB werkelijk ontoegankelijk te maken, wat onmogelijk is, zou ik daar persoonlijk weinig van merken, aangezien ik niet download via torrents, het gaat mij om het principe, en het precedent dat je als particuliere organisatie censuur kunt doorvoeren, en censuur is altijd een verkeerde oplossing voor welk probleem dan ook.

Category: Algemeen, Column, IT |  Tags: , , , | Leave a Comment
Gaat Brein nu ook ex-parte Google aanpakken?
dinsdag, april 17th, 2012 | Author:

Blijkbaar is het helemaal niet nodig om via allerlei ingewikkelde proxy-servers, firefox-plugins of andere toeters en bellen bij ThePirateBay te komen. Het blijkt namelijk kinderlijk eenvoudig te zijn om je Torrents gewoon via Google-Translate en ThePirateBay naar binnen te harken, al snap ik zelf niet waarom men nog torrents gebruikt, usenet is mijn inziens een veel vriendelijker oplossing in combinatie met Spotnet.
Hoe gaat dit nu in zijn werk.

1. ga naar www.google.nl

2. Type in de balk “The Pirate Bay” en druk op zoek

3. ga naar de eerste link “ Download muziek, films, games, software! The Pirate BayThe thepiratebay.se/

4. Klik op vertaal deze pagina

5. Tadaa

 

 

 

Category: Algemeen, Column, IT |  Leave a Comment
Repres plugin
dinsdag, januari 31st, 2012 | Author:

Wat jammer, ik had dit blog ingericht via de Repress Plugin als alternatieve proxy, en volgens mij werkte het behoorlijk gezien het feit dat mijn maximale downloadsnelheid was gehalveerd. Vandaag bleek er een update beschikbaar te zijn, maar helaas werkt die niet meer.

Een halvering van je downloadsnelheid is wel lastig als je bezig bent een compleet seizoen van Babylon 5 down te loaden (nog legaal overigens) maar dat mag de pret niet drukken, iedere wordpress admin zou een dergelijke plugin moeten draaien in de strijd tegen censuur en ACTA/PIPA.

Ik blijf de ontwikkelingen rond de Repress Plugin in de gaten houden en zodra er weer een stabiele versie beschikbaar komt, gaat deze er zeker weer achter komen.

Leve het Internet, Censuur zuigt!

Nostalgie, de Commodore 64
woensdag, november 23rd, 2011 | Author:

Ooit, in een grijs verleden, heb ik ook een commodore 64 gehad, mijn eerste was een exemplaar die een kennis van mij had omgebouwd tot desktopmodel, later heb ik een originele aangeschaft. Wat een geweldig apparaat was het. De C64 was dermate goed dat het ding jarenlang populair is geweest. De C64 kwam in 1983 voor het eerst op de markt en was een verkoopsucces tot begin jaren 90 zelfs.

Het apparaat was zelfs zo populair dat er radioprogrammas waren waarbij je een stuk software kon opnemen met je taperecorder en deze, als het allemaal goed was gegaan, vervolgens via het tapedeck van je C64 kon laden. Dat je software via een tape op je c64 kon zetten was sowieso al spannend, het duurde verschrikkelijk lang en het was maar de vraag of het programmaatje uiteindelijk werkte. Gelukkig kwam er vrij snel de turbo-cartridge, waarbij het proces wat sneller ging, daarbij werd het 5,25 diskettestation ook steeds betaalbaarder, die waren in het begin single-side, je kon dus maar 1 kant gebruiken, maar via een trucje kon je ze ook dubbel-side maken en je had ineens 2x zoveel opslagruimte.

Later heb ik zelfs nog een 2400 baud modem gehad waarmee je kon inbellen bij bulletinboards, maar ook viditel was mogelijk, er ging een wereld voor je open, voor het eerst was je in contact met de wereld, er was nog geen internet, maar de bulletinboards waren “the next best thing”, het koste wel een bak met geld aan telefoontikken maar dat mocht de pret niet drukken.

Doordat de C64 beperkt was tot 64bit geheugen werden programmeurs heel inventief en efficiënt, er zijn games op de C64 waarbij je je afvraagt hoe ze het voor elkaar hebben kunnen krijgen om met minimale ruimte maximaal resultaat te behalen.

Nu heeft een Amerikaans bedrijf de C64 opnieuw uitgegeven, de lijkt echter alleen aan de buitenkant op de “oude” C64 van binnen is de computer een complete PC, waarbij men heeft gekozen voor Ubuntu 10.10 als besturingssysteem, en hij is ook nog eens stevig aan de prijs. Ik vraag mij af wie deze nog wil hebben, het toetsenbord is niet bijster ergonomisch en het feit dat Ubuntu 10.10, wat overigens een geweldig stabiel OS is, er op draait, zorgt ervoor dat je de mainstream games er niet op kunt draaien. Mocht je op het idee komen om je oude diskettes van de zolder te halen, dan is dat zinloos, zover ik het kan zien heeft de C64 geen mogelijkheid om de oude 1541 diskdrive aan te sluiten laat staan de oude software te runnen. Toch jammer. Maar daar staat tegenover, op het internet kun je bijna alle oude meuk vinden die de C64 emulator kan afspelen. Wat ik wel een feature vind, is het feit dat deze C64 standaard wordt afgeleverd met XBMC, een van de beste multimediacenters die op het moment te krijgen is.

Ondanks het feit dat ik ernstige nostalgische gevoelens heb bij de C64, geloof ik niet dat ik deze zal gaan aanschaffen. Maar dat maakt het initiatief niet minder leuk.

Waarom Apple de strijd gaat verliezen
dinsdag, november 08th, 2011 | Author:

De strijd op de smartphone en tablet markt is in volle gang, en dat Apple deze strijd gaat verliezen is misschien wel te sterk aangezet, maar dat Apple met iOS haar dominante plaats op deze markt gaat kwijtraken, dat is wel zeker. Toegegeven, Apple heeft met haar iPhone, iPod en iPad een paar prachtige producten in handen, maar haar businessmodel is zodanig opgezet dat het Operating System uitsluitend en alleen werkt met de eigen hardware en ook nog eens in het hogere segment zit.

De directe concurrenten Android (Google) en WP7 (Microsoft) pakken dit toch anders aan, hun Operating System (OS) is device onafhankelijk, wat inhoud dat dit OS geschikt is voor alle grote aanbieders van smart-devices, hierdoor kunnen jongens zoals HTC, Samsung, Nokia, Asus, en binnenkort ook Huawei, ook deze markt bereiken, met kwalitatief vergelijkbare producten maar in hetzelfde maar ook lagere segmenten. Hierdoor wordt de smartphone, maar ook tablets bereikbaar voor veel grotere groepen, en zeker in landen zoals India en China, die een enorm marktpotentieel hebben.

Het is niet voor niets dat Android op het moment het snelst groeiende OS op de smartphone markt is, immers kies je voor Android, dat in de basis ook helemaal geen slecht OS is, kun dus ook kiezen of je een HTC, Samsung of Huawei toestel wilt, terwijl je bij Apple alleen kunt kiezen tussen een iPhone of een iPhone.  Dit geld in wezen ook voor de nieuwkomer WP7 van Microsoft maar daar krijg je zelfs nog een keuze extra in de vorm van Nokia, een telefoonboer die al jaar en dag een enorm marktaandeel heeft, en met WP7 een zeer goed OS heeft om deze markt te veroveren.

Apple ziet deze bewegingen ook, het is niet voor niets dat ze in meerdere landen, soms succesvol en soms minder succesvol proberen om de concurrentie via de rechtbank uit te schakelen, want in een directe concurrentie op prijs en kwaliteit kunnen ze het niet meer winnen. Het product mag dan wel goed zijn maar de prijs is dat niet, zeker niet als je de directe concurrenten ernaast legt waar de prijs/kwaliteit verhoudingen aanmerkelijk beter zijn. De iPhone en iPad zijn kwalitatief goede producten, zoals ik al eerder aangaf, maar de concurrent heeft een vergelijkbaar goed product maar aanmerkelijk goedkoper.

De geschiedenis heeft aangetoond dat niet altijd het beste product de concurrentiestrijd wint, maar het product dat het meeste aansluit op de wensen van de consument tegen de beste prijs, de strijd wint. Voorbeelden zijn er legio, denk maar eens aan de invoering van de Videorecorder, Phillips had destijds kwalitatief het beste product met hun Video2000 systeem, echter is het VHS systeem die het pleit heeft gewonnen, enerzijds doordat dit systeem door veel meer hardware-leveranciers kon worden gebruikt en anderzijds door de beschikbaarheid van films (met name porno) op dit systeem.

Microsoft heeft ook aangetoond dat een OS dat geschikt is voor hardware van meerdere hardwarebouwers, uiteindelijk de strijd wint, windows 3.11 (en MSDos) was indertijd zeker niet het beste OS, maar wel een van de enige die door iedere hardwarebouwer kon worden toegepast, de beschikbaarheid van software deed de rest, en inmiddels kun je de verschillende Windows versies op praktische iedere desktop ter wereld vinden. Ook die strijd heeft Apple destijds verloren omdat OS en Hardware een product is, en niet iedereen wil een Apple, er zijn meer smaken in andere prijsklasses.

Natuurlijk zijn er nog andere smaken dan Apple OS en Windows op de desktop, er is ook nog zoiets als linux, een prachtig OS, veilig en stabiel maar met 2 grote nadelen, drivers worden veelal niet ondersteund door de hardwarebouwers en de meeste gespecialiseerde software en games, zijn niet beschikbaar, op de servermarkt zijn ze wel de grootste, maar daar is de onderliggende gebruikerssoftware nu eenmaal niet zo relevant.

Op de smartphone en tabletmarkt is canonical van plan om ook een OS uit te gaan brengen, Ubuntu Mobile, Ubuntu is het meest succesvolle linux smaakje op de desktop en de keuze van canonical om dit succes uit te buiten op de mobiele markt lijkt mij een logische stap. De mobiele markt is een markt waar de omloopsnelheid van toestellen zeer hoog ligt, gemiddeld doet een consument niet langer dan 2 jaar met een smartphone, en elke keer zal deze consument weer opnieuw een keuze maken voor een bepaald toestel, op basis van prijs en de beschikbaarheid van zogenaamde apps. Dus als Canonical het voor elkaar kan krijgen dat hardwarebouwers Ubuntu Mobile gaan voorinstalleren, en ze kunnen de Ubuntu appstore gevuld krijgen, of nog beter android apps kunnen draaien op Ubuntu Mobile wat helemaal niet zo een vreemde gedachte is aangezien ze beiden dezelfde basis hebben namelijk linux, dan kon Ubuntu Mobile best wel eens heel succesvol zijn, mits de de Grafische userinterface (GUI) gebruiksvriendelijk kunnen krijgen. Ook Ubuntu linux zal device onafhankelijk zijn naar mijn mening een voorwaarde om een succesvol OS te hebben.

Het zal mij benieuwen welke kant dit allemaal opgaat, de smartphone en tablet markt is op het ogenblik enorm in beweging en vergelijkbaar met de tijd toen de eerste IBM-clonen beschikbaar kwamen voor de consument, de komende jaren zal e.e.a. duidelijker worden, ik hoop alleen dat het niet dezelfde kant opgaat als met de desktop-OSsen, waar er 1 leverancier de facto monopolist is en de keuzevrijheid voor consumenten tot een minimum is beperkt, dit is per definitie slecht voor én de consument én de innovatie. Feit is wel dat er op het ogenblik 1 BSD (unix based) 2 Linux (unix based) en 1 andere OS speler in de markt zitten, en dat is een overwinning voor unix-deriviaten, en een overwinning voor 0pen source, gezien het marktaandeel van Android, en dat is goed nieuws.

Storing XS4ALL vandaag
donderdag, oktober 20th, 2011 | Author:

Het komt niet vaak voor maar vandaag ging bij XS4ALL het hele internet op haar spreekwoordelijke reet, dat is verdomt lastig, niet alleen om te internetten, maar mijn server vindt het allemaal ook niet erg lekker. Normaal gesproken kan ik vanuit mijn werkplek wel wat onderhoud doen als de verbinding na een tijdje weer in de lucht komt, een paar services aan en uit slingeren op mijn centosbakkie thuis en de problemen zijn meestal wel opgelost.

Echter vandaag ging die vlieger niet op, met geen mogelijkheid kon de server nog worden bereikt, en toen ik eindelijk thuis was, kon ik ook niet bij via mijn lokale netwerk, en dat is wel net zo handig aangezien ik geen monitor bij de server heb. Dus toch maar de botte windows methode gehanteerd, gewoon het ding uitzetten. Dat is natuurlijk niet goed voor je uptime die al weer op meer dan een jaar stond, maar wel net zo makkelijk. Al moet je altijd maar hopen dat de server weer goed up komt, de LDAP server kan soms heel vervelend worden als de server zo wordt uitgezet.

Maar gelukkig doet alles weer en kunnen de kinderen weer Dora kijken en ik vanavond naar deel 10 van Stargate Universe, het enige dat een beetje vervelend is, is dat dit blog er dus de hele dag uit gelegen heeft

Unlocken van Huawei dongels/modems
donderdag, juli 28th, 2011 | Author:

De vakantie komt eraan en zoals iedereen weet is “Roaming” nagenoeg onbetaalbaar, internetten op je vakantieadres met je eigen dongel is gewoon niet grappig meer, het goedkoopste internetten op vakantie is wel degelijk te doen, ga gewoon naar de eerste de beste telefoonwinkel en koop een pre-paid internet simkaart (vorig jaar kostte mij 40 uur internetten in Italië nog geen 20 euri). Maar de Telco’s zouden de Telco’s niet zijn als men hier ook geen barrières voor zouden oprichten, door middel van een simlock op je dongel, je vakantiekaartje is dan niet te gebruiken.

Hieronder staat een uitleg hoe je je Huawei modems kunt “unlocken” zodat je eenvoudig op je vakantieadres een prepaid kaartje kan gebruiken.

Bron

De Huawei modems zijn de meestgebruikte modems bij de telco’s, zowel T-Mobile als KPN en Vodafone gebruiken deze modem, deze handleiding gaat om de volgende typen:

huawei

Modems
Huawei E156
Huawei E156C
Huawei E155
Huawei E155X
Huawei E156G
Huawei E160
Huawei E160E
Huawei E160G
Huawei E161
Huawei E166
Huawei E166G
Huawei E169
Huawei E169G
Huawei E170
Huawei E170G
Huawei E172
Huawei E172G
Huawei E176
Huawei E180
Huawei E180S
Huawei E180G
Huawei E181
Huawei E182
Huawei E182E
Huawei E196
Huawei E216
Huawei E219
Huawei E226
Huawei E230
Huawei E270
Huawei E271
Huawei E272
Huawei E510
Huawei E612
Huawei E618
Huawei E620
Huawei E630
Huawei E660
Huawei E800
Huawei E870
Huawei E880
Huawei EG162
Huawei EG162G
Huawei EG602
Huawei EG602G
Huawei E1550
Huawei E1551
Huawei E1552
Huawei E1553
Huawei E1609
Huawei E1612
Huawei E1615
Huawei E1616
Huawei E1630
Huawei E1632
Huawei E1690
Huawei E1692
Huawei E1803
Huawei E1820
Huawei S4011
Huawei K3517
Huawei K3520
Huawei K3710
Huawei UMG181
Huawei EM770
VODAFONE 

Modems

1. – Vodafone K2540
2. – Vodafone K3250
3. – Vodafone K3512
4. – Vodafone K3515
5. – Vodafone K3520
6. – Vodafone K3565
7. – Vodafone K3715

Zoek op je Dongel naar het IMEI nummer, deze kun je vinden ergens op de Dongel, in mijn geval ging het om een XS4ALL E180 modem, deze staat op het houdertje waar de SIM kaart in gaat.

Met dit EMEI nummer ga je naar het volgende site:

http://www.bb5.at/huawei.php?imei=****************

Deze moet je zelf intypen in de adresbalk, waarbij je de sterretjes vervangt met je IMEI nummer die je op de Dongel hebt gevonden Als je dit doet krijg je het volgende antwoord:

IMEI: 123456789012345

Entsperren / Unlock: 46165980
Flashen / Flash: 54108679

(c) SERGEY/MKL 2010

Met deze informatie kun je de Dongel/Modem unlocken hiervoor heb je dit programma nodig(alternatief hier)

Vervolgens sluit je je Dongel/Modem aan en start je het Huawei-code-writer programma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik Detect en selecteer je modem uit de lijst en klik daarna op accept.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vul de unlock code in die je hebt gevonden op http://www.bb5.at/huawei.php?imei=**************** (waarbij de sterretjes je IMEI nummer is)

Klaar, Je dongel is simlockvrij en geschikt voor alle simkaarten, ik kan geen support geven op deze post, bij mij werkte het voor vragen zou je kunnen proberen om de maker van deze tool te berichten op zijn blog

Er staan overigens nog meer hulpmiddelen op deze site, onder andere hoe je je antenne moet boosten en hoe je je Huawei modem geschikt kunt maken voor “Voice Calling Feature”

Webserver volledig over de plas!
woensdag, juni 01st, 2011 | Author:

Vanochtend was ineens mijn server slecht bereikbaar, geen idee wat er aan de hand is geweest, eerst maar even een network restart gedaan, daarna een firehol restart en uit de draaiende processen bleek ineens dat de webserver een tientallen processen had gestart, dat was blijkbaar de reden dat de server traag was als dikke excrementen in de spreekwoordelijke trechter.

Na een herstart van de webserver draait de server weer normaal, het is allemaal wel vreemd te noemen. Het gekke is dat ik wel een achterlijke reactie op de entry “spotprenten” heb gehad met name de spotprenten inzake de PVV, misschien dat het een ddosje is geweest, en dit kleine thuisservertje achter een standaard ADSL verbinding kan dit natuurlijk nooit aan.

Toch maar even een totale upgrade van Centos doorgevoerd, in de hoop dat dit e.e.a. in de toekomst voorkomt, echter ik zie dat er ook een kernel upgrade tussen zit, en dat betekend normaliter dat de server een restart moet hebben, daar ben ik niet zo blij mee aangezien ik de server meestal remote beheer en ik weet niet of de server netjes weer online komt straks.

Toch wel jammer ik heb inmiddels een uptime van: 12:55:56 up 149 days, 20:15,  2 users,  load average: 1.94, 3.13, 26.85, en die staat na een herstart weer op 0.

Toch moet ik binnenkort maar eens op zoek naar een tooltje die de traffic en inlogpogingen van de server bijhoud, misschien heeft iemand tips voor zo een tool, geschikt voor centos.

 

Viber en Whatsapp
maandag, mei 23rd, 2011 | Author:

De afgelopen weken is er nogal wat te doen geweest over KPN en met name het feit dat ze aan DPI doen (kijken wat je doet op hun netwerken) dit is natuurlijk schandalig een ISP dient netneutraliteit te garanderen, maar er zijn ook positieve zaken uit voortgekomen, voordat deze discussie begon had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van “Whatsapp”  en “Viber

Wat zijn dit nu voor “Apps”.

 

WhatsApp

WhatsApp is een applicatie voor diverse smartphones waarmee je mee kun SMS’en via internet, het programma is te downloaden via de Appstore of via Installous als je iPhone gejailbreakt is. Als je het appje installeert moet je je telefoonnummer registreren en dat gaat door middel van een code die via SMS wordt verzonden.  Op het moment dat dat is gebeurt wordt je adresboek toegevoegd aan Whatsapp en kun je zien wie van je contactpersonen allemaal gebruik maakt van Whatsapp, deze mensen kun je dan gratis een smsje sturen.

Er zitten nogal wat haken en ogen aan de privacy van deze applicatie, maar als je dat maar weet kun je zelf wel bepalen of je dit accepteert of niet, het voordeel van whatsapp is dat je via het 3g netwerk of wifi gratis sms’jes kunt verzenden en ontvangen. Het is een lichte applicatie die nagenoeg geen resources van je iPhone gebruikt. Het programmaatje is volop in ontwikkeling en de privacyproblemen zullen op termijn ook wel worden opgelost.

 

Viber

Viber is vergelijkbaar met Whatsapp, met 1 groot verschil, je kunt er mee bellen via het internet maar alleen met diegenen die Viber ook hebben geinstalleerd, de privacyproblemen zijn vergelijkbaar met Whatsapp, bovendien is de bouwer van de applicatie niet helemaal zuiver op de graad en wordt in verband gebracht met goksites e.d. Echter het lijkt er niet op dat Viber wordt misbruikt voor allerlijk obscure doeleinden.

Viber is een applicatie die op zich goed functioneert en als de opgebelde geen viber heeft zal het appje automatisch terugvallen op de gewone belfunctie van de iPhone, alleen wordt er gebeld met viber dan gaat dit volledig via het internet, (zoals skype dat doet) en daarmee dus gratis, het lijkt er overigens op dat Vodafone, viber blokt, KPN doet dit niet en daar werkt het perfect. Ik heb overigens wel het vermoeden dat Viber een zware wissel op het batterijverbruikt trekt.

Kortom deze 2 apps zijn de moeite waard om eens te proberen

Category: IT |  Tags: , , , , , , | Leave a Comment
Spotnet
dinsdag, maart 08th, 2011 | Author:

Zoals ik twee weken terug reeds vermelde heeft de grootste usenetcommunity FTD haar poorten moeten sluiten, omdat ze volgens de rechter het downloaden faciliteerden cq aanmoedigden. Het nadeel van FTD was dat ze de database van al deze “spots” centraal hadden geregeld, en daarmee dus door Brein(loos) rechtsreeks aanspreekbaar waren. Dat FTD de handdoek in de ring gooide is te begrijpen, procederen kost enorm veel geld, een middel waar Brein(loos) onbeperkt gebruik van kan maken. Er was overigens best wel ruimte voor een hoger beroep, het blijft in mijn ogen een wat wereldvreemde uitspraak. FTD had geen bitje aan illegaal materiaal op de servers staan, maar het was vooral de gebruiker die de andere gebruiker opmerkzaam maakte op een film, muziek, game enz.
Echter het internet zou het internet niet zijn als er al niet een alternatief voor FTD zou zijn, spotnet en ik heb dit nu een paar weken in gebruik, spotnet is in het gebruik een stuk eenvoudiger dan FTD, maar om het goed in te regelen moet je handmatig een aantal config files aanpassen. Dit is echter alleen nodig als je wilt reageren onder de posts. Op diverse fora wordt uitgelegd hoe. Wat maakt Spotnet nu anders dan FTD, waar FTD een centrale database had, doet spotnet dit via het Usenet-netwerk een netwerk dat ouder is dan het www zelf. Zelfs het reageren onder een download gaat via het usenet, hoe dit technisch gaat weet ik niet maar het werkt redelijk.

 

Wat zijn de voordelen van Spotnet:

 • Het is niet meer nodig om een zoekmachine te gebruiken om het nzb-bestandje op te zoeken, alles gaat rechtstreeks vanuit spotnet, zelfs het downloaden, hiervoor wordt het programma SABnzb+ meegeïnstalleerd, het enige dat je nodig hebt is een abonnement bij een usenet-provider met een goede retentietijd (de tijd hoe lang post bewaard blijven)
 • De database staat op usenet, evenals de reacties, er is dus geen sprake meer van een centrale server, en derhalve niet aan te pakken door Breinloos, de noodzakelijke software is gratis en open source, zelfs al zouden ze de programmeur willen pakken, het pakket is al lang door de community opgepikt, inmiddels zitten we op versie 1.5
 • Voor diegenen die alleen maar de nzb willen hebben en een ander programma gebruiken om het bestand op te halen is er een lite-versie ontwikkeld.
 • De database van FTD is volledig overgenomen door spotnet
 • Het open-source karakter zorgt ervoor dat er langzamerhand enorm veel tweaks en workarounds beschikbaar zijn.

 

Wat zijn de nadelen van spotnet:

 • De snelheid van het programma is niet zo hoog, dit waarschijnlijk om de database moet worden opgehaald op usenet.
 • Het laden van de reacties is erg traag.
 • De grotere aanbieders komen nu pas posten, het aantal nieuwe “spots” blijft nog wat achter bij FTD, maar dit zal zeer snel veranderen heb ik het idee.

Het programma is verhoudingsgewijs nog erg vers en verschillende mensen zijn hard aan het werk om allerlei problemen op te lossen, er is zelfs op het forum van spotnet een topic voor tips, verbeteringen en aanvullingen, die het programma op termijn alleen maar zullen verbeteren. Overigens volgens de rechter is het Downloaden van auteursrechtelijk materiaal niet illegaal.

Het downloaden van spotnet doe je hier

Meer info kun je bij onderstaande links vinden

http://www.megadownloads.nl/download/585/Spotnet.html

http://computertotaal.nl/article/21940/spotnet-1-5-alternatief-voor-ftd.html

Voor eweka gebruikers kun je hieronder de instellingen vinden, er wordt in de link gesproken over de neva.ru server, die werkt niet meer daarvoor moet je nu textnews.eweka.nl of textnews.news.cambrium.nl gebruiken

http://www.spot-net.nl/forums/viewtopic.php?f=16&t=88
Overigens zijn ze hard aan het werk om ook een versie voor linux uit te brengen.

Category: IT |  2 Comments
FTD gaat op zwart, leve Spotnet
woensdag, februari 16th, 2011 | Author:

In internetland was het al een paar dagen bekend, FTD moet op last van de rechter op zwart, iets met faciliteren van downloads, persoonlijk vind ik het een onbegrijpelijke beslissing, aangezien FTD een soort van forum was waar gebruikers elkaar wezen waar ze bepaalde zaken konden downloaden. Dit deed men via het posten van een naam van de download waarna een ander deze naam weer moest gaan opzoeken op een van de vele NZB-index sites zoals binsearch. Voor sommigen misschien wat ingewikkeld, maar hoe en wat is te vinden op binaries4all.

De stichting Brein, voorvechter van een failliet systeem van te dure content, heeft daarop diverse, minder vermogende fora gesommeerd haar activiteiten te staken, ongeacht of dit binnen het vonnis valt of niet, juridische chantage werkt namelijk erg goed als je site pakt die niet de financiële draagkracht hebben om zo een sommatie aan te vechten.

Maar het internet zou het internet niet zijn als er geen alternatief zou komen, en die is er dan ook, ondanks de Don Quichottes van Brein. Dit alternatief heet Spotnet, en in wezen is dit programma zelfs nog eenvoudiger dan FTD, het heeft namelijk alles in huis, je hoeft zelfs niet meer een nzb-download programma extra te installeren. Het enige dat je nodig hebt is een abonnement bij een usenetprovider die voldoende retentie heeft (de periode waarin ze posts opslaan), Eweka is zo een provider, maar ook elke internetprovider heeft de mogelijkheid om newsservers te gebruiken al slaan die over het algemeen de posts maar enkele dagen op.

Dus tot 1 maart kan men nog gebruik maken van FTD daarna is het definitief afgelopen, voor diegenen die spotnet willen gaan gebruiken een installatiehandleiding vind je hier. Overigens, voor diegenen die spotnet via Usenet willen binnenharken de nzb-file kun je hier vinden

Boost je iPhone 3g door uitschakelen van Deamons
dinsdag, januari 25th, 2011 | Author:

(bron modmyi.com)

Een iPhone 3G met firmware 4.2.1 is wat traag, zeker als ik de gebruikers mag geloven die nog op firmwareversie 3.1.2 zitten. Ik had wat gehoord over het overclocken van de iphone van 433mhz naar 600mhz maar de berichten hierover zijn wat verdeeld, en overklokken ben ik normaliter niet zo een voorstander van, het is immers niet voor niets dat Apple hiervoor heeft gekozen, bovendien zal het wel een enorme belasting voor de batterij zijn, en de batterijduur van de iPhone is nu niet iets om over naar huis te schrijven.

Het is echter ook mogelijk om bij het opstarten “deamons” uit te schakelen, Deamons zijn programmaatjes die op de achtergrond draaien en waar de gebruiker niet direct toegang tot heeft. Deze deamons handelen bepaalde processen af, echter de gemiddelde gebruiker heeft deze processen vaak helemaal niet nodig, terwijl ze wel geheugenruimte opvreten.

Als je iPhone aan is laad deze een bak met achtergrondprocessen deze processen handelen diverse taken af, zoals contact maken met het internet, en telefoontjes ontvangen. Omdat deze processen in de achtergrond draaien, gebruiken ze een behoorlijk deel van je iPhone beschikbare RAM geheugen, en omdat het systeemprocessen zijn, kun je ze niet eenvoudig uitschakelen in SBSettings of MemTool. Het goede nieuws is dat sommige van deze deamons totaal overbodig zijn (voor de meeste mensen), en je ze simpel kunt verwijderen hierdoor komt het geheugen beschikbaar dat deze processen in gebruik hadden.

Hoe werkt het:

LET OP! HET IS STERK AAN TE RADEN OM EEN BACKUP TE MAKEN VAN AL JE FILES DIE WORDEN GEWIJZIGD IN DEZE TUTORIAL. HET BETREFT HIER NAMELIJK SYSTEEMBESTANDEN, EN VERWIJDEREN VAN DE VERKEERDE KAN RESULTEREN DAT JE DE IPHONE OPNIEUW MOET INSTALLEREN.

DEZE HELE PROCEDURE IS GEHEEL OP EIGEN RISICO


Je moet natuurlijk wel een gejailbreakte iPhone hebben, en hierop moet OpenSSH zijn geinstalleerd, met OpenSSH kun je bij je iPhone komen. Hiervoor kun je een tweetal programmas gebruiken, putty, en winscp. voor de procedure zoals die hier is beschreven heb je genoeg aan winscp. Echter is het wel handig om je root wachtwoord te wijzigen, het is immers mogelijk om via wifi de iPhone te benaderen en dan is het niet handig om het standaard hoofdwachtwoord “alpine” te gebruiken. Het wachtwoord wijzigen doe je door via putty contact te maken met het ipnummer van je iPhone, dit nummer kun je overigens vinden via de SBSettings, inloggen met de loginnaam “root” en het standaardwachtwoord “alpine”. Ondhoudt het gewijzigde wachtwoord goed.

Allereerst ga met WinScp naar je iPhone en navigeer naar /system/library. zoek naar de LaunchDaemons folder en download die hele folder naar je desktop, of een andere plek waar je deze kunt bewaren, dit is je backup voor het geval er onverhoopt toch iets mis gaat. Als het misgaat kun je immers eenvoudig de files weer terugzetten via SSH. Let er wel op dat de permissies voor de LaunchDaemons folder op 755 staat, een verkeerde permissie kan resulteren in het vastlopen van je iPhone.

Om een daemon uit te schakelen, verwijder dan de bijbehorende .plist file, ik heb overigens gekozen voor het hernoemen, ik ben nogal voorzichtig in deze, het hernoemen is simpel met WinSCP rechtsklikken op het betreffende bestand, en naam wijzigen aanklikken (of F2 indrukken). Het hernoemen doe je gewoon door achter de .plist een .bak te plaatsten. Op dat moment kan iPhone er niets meer mee en het is makkelijk te herstellen.

Veilige Daemons – Deze kunnen worden verwijderd door elke user zonder nadelige effecten voor de iPhone

com.apple.DumpPanic.plist – Dumps crashes for evaluation by Apple.
com.apple.ReportCrash.(Different Things).plist – Er zijn 5 van deze daemons, en ze verzamelen data over wat een crash heeft veroorzaakt,welke programma’s er draaiden, enz.
com.apple.CrashHouseKeeping.plist – heeft ook te maken met crashes
com.apple.aslmanager.plist – Deze Daemon regeld de system logs.
com.apple.syslogd.plist – Logs system gebeurtenissen.
com.apple.powerlog.plist – Deze wordt gebruikt om incompabiliteit met laders van derden te monitoren.
com.apple.stackshot.server.plist –  Deze stond niet op mijn iPhone, mocht die wel aanwezig zijn, verwijderen heeft geen nadelig effect.
com.apple.iqagent.plist – Deze stond niet op mijn iPhone, mocht die wel aanwezig zijn, verwijderen heeft geen nadelig effect.
com.apple.mobile.profile_janitor.plist – Wat deze Daemon doet is onbekend verwijderen heeft geen nadelig effect
com.apple.chud.chum.plist – Deze daemon maakt contact met Apple’s CHUD (Computer Hardware Understanding Developer) tools. het verwijderen van deze daemon heeft geen nadelig effect op je iPhone, tenzij je ontwikkelaar bent.
com.apple.chud.pilotfish.plist – Deze daemon maakt contact met Apple’s CHUD (Computer Hardware Understanding Developer) tools. het verwijderen van deze daemon heeft geen nadelig effect op je iPhone, tenzij je ontwikkelaar bent.

Voorwaardelijke Daemons – Deze daemons kunnen worden uitgeschakeld door gebruikers die de bijstaande mogelijkheden niet gebruiken

com.apple.AddressBook.plist – Als je deze verwijderd, de contacten in de iPhone applicatie laden dan ietwat langzamer, schakel uit als dat niets uitmaakt.
com.apple.accessoryd.plist – Als je deze verwijderd, schakel je accessoires uit zoals FM Radio transmitters, iPhone docks, en AV kabels, Accessoires zijn in staat je  iPhone te laden, maar dat is dan ook alles wat er mogelijk is, schakel uit als je deze accessoires niet gebruikt
com.apple.apsd.plist – Als je deze verwijderd, dan werkt Push Notifications niet meer. Schakel deze uit als je Push Notifications niet gebruikt.
com.apple.dataaccess.dataaccessd.plist – Als je deze verwijderd, contacten  syncen dan niet meer via Exchange of Google Sync. Schakel uit als je deze zaken niet gebruikt
com.apple.datamigrator.plist – Used to transfer contacts from SIM card to phone. iPod touch users can delete this.
com.apple.racoon.plist – Used for Virtual Private Networks. Disable this daemon if you do not use any VPNs.
com.apple.MobileInternetSharing.plist – Used for Internet Tethering. Disable this if you have an iPod touch or if you aren’t interested in tethering.
com.apple.aggregated.plist – Men denkt dat deze te maken heeft met de Audio-In. Als je een  iPod touch hebt en niet van plan bent om Audio-In te gebruiken schakel deze dan uit. iPhone gebruikers moeten van deze daemon afblijven
com.apple.AOSNotification.plist – De daemon is voor MobileMe syncing. als je MobileMe niet gebruikt kun je deze dus uitschakelen.
com.apple.AdminLite.plist – Deze daemon zorgt er voor dat de controle van je iPhone weer terugkomt bij de gebruiker als het denkt dateen proces lang moet wachten om te reageren. de Daemon doet dit door de app geforceerd te sluiten, dus als je het zat bent dat je apps crashen en je liever een paar seconden wil wachten om af te sluiten, kun je deze daemon uitschakelen

Handmatig wijzigen van Daemons – Deze daemons mogen niet volledig worden uitgeschakeld, maar moeten worden aangepast zodat ze worden uitgeschakeld als ze niet nodig zijn.

com.apple.itunesstored.plist – Open de plist file in een tekstt editor en verander dit:

Code:

<key>SuccessfulExit</key>
<false/>

naar dit

<key>SuccessfulExit</key>
<true/>

Nu zal deze daemon verwijnen als ze niet nodig is.

Deamons waar je mee op moet passen – De functie van deze daemons zijn niet bekend, maar op basis van de naam en/of code kunnen ze belangrijk zijn, uitschakelen is voor eigen risico.

com.apple.daily.plist – Niets is op het ogenblik bekend van deze daemon, behalve dat zeis geprogrammeerd om een keer per dag een bepaalde functie uit te voeren.

Daemons waar je vanaf moet blijven – Deze daemons zijn cruciaal voor de werking van je iPhone en mogen absoluut niet worden aangepast.

com.apple.mobile.Lockdown.plist – Handelt SIM authorisatie en andere belangrijke zaken af.
com.apple.fairplayd.plist – Dit controleerd de  DRM op je legaal verkregen muziek en apps.
com.apple.installd.plist – Handel app installatie af.
com.apple.BTServer.plist – Als deze daemon wordt uitgeschakeld word je iPhone extreem langzaam en reageert slecht
com.apple.configd+pm.plist – Handelt systeem configuratie af
com.apple.configd-pm.plist – Handelt eveneens systeem configuratie af
com.apple.gmmd.plist – Debugging dienst voor de iPhone
com.apple.mDNSResponder.plist – DNS. Schakel dit uit en je internet is compleet verdwenen
com.apple.CommCenter.plist -Handelt de telefoongesprekken af, ook iPod gebruikers moeten hiervan afblijven.
com.apple.locationd.plist – Handelt de GPS positionering af
com.apple.mediaserverd.plist – Speelt muziek en video’s
com.apple.graphicsservices.sample.plist – Laat de album illustraties zien
com.apple.usbptpd.plist – Zorgt ervoor dat je iPhone contact kan maken met de computer en zorgt voor het opladen

Jailbreak Daemons – Deze worden geinstalleerd door de jailbreak applicatie
com.bigboss.sbsettingsd.plist -Heeft met de SBSettings te maken. Ik zou ervan af blijven.
com.imalc.insomnia.plist – Zorgt ervoor dat Insomnia blijft draaien door resprings en reboots. Als je dat niet wil kun je deze daemon uitschakelen
com.mxweas.MxT2d.plist – De daemon die ervoor zorgt dat MxTube video’s kan downloaden in de achtergrond. Indien uitgeschakeld, moet de applicatie opnieuw worden geïnstalleerd; aan de andere kant, als je MxTube niet gebruikt en te lui ben om deze te verwijderen kun je deze verwijderen
com.saurik.Cydia.Startup.plist – men denkt dat deze daemon de autoinstall mogelijkheid van  .deb files regelt. Als je niet weet wat dat is en je deze optie niet gebruikt, kun je de daemon uitschakelen.
org.nodomain.scrobbled.plist – De Scrobbler daemon. Schakel deze uit als je het niet nodig vind dat je muziek word gescrobbled, het heeft iets te maken met je luistergeschiedenis, ik zou eraf blijven.

LET OP! DEZE TUTORIAL BEHANDELD NIET SPECIFIEK OF EEN BEPAALDE DAEMON VEILIG TE VERWIJDEREN IS, BLIJF ERAF ALS JE NIET ZEKER BENT, BETTER SAFE THAN SORRY!

Het effect van deze tweak is mij nog niet duidelijk het lijkt erop dat de iPhone behoorlijk sneller is geworden na het vrijmaken van het geheugen. Ik heb deze wijzigingen net aangebracht. Mochten er problemen zijn dan zal ik die in deze post vermelden. Na wat kleine testen ziet het er naar uit dat ik toch aanzienlijk meer vrij geheugen beschikbaar heb 32 tot 41 mb waar ik tot gisteren rond de 8 mb en minder zat. Dat heeft wel degelijk een positief effect op de snelheid van de Iphone.

Ik hoop dat deze tutorial heeft geholpen.

iPhone 3G GPS fix
woensdag, januari 05th, 2011 | Author:

De iPhone 3G heeft nogal wat problemen met de GPS, tenminste mijn iPhone kan mij niet beter lokaliseren dan op 65 meter, dit is te weinig voor een applicatie zoals Tom Tom. In maps gaat het nog wel daar krijg ik wel een lokalisering tot op 65 meter maar de blauwe stip staat precies op de juiste plek.

Nu heb ik een oplossing gevonden maar of deze werkt dat moet nog worden getest, de onderstaande oplossing kan zonder enig gevaar worden toegepast overigens. De iPhone heeft een op Unix gebaseerd besturingssysteem, BSD, dat betekend dat je dus Unix commando’s kunt gebruiken om e.e.a. aan te passen.  Let wel deze oplossing werkt alleen als je een gejailbreakte iPhone hebt, hoe dat moet kun je hier vinden.

Installeer OpenSSH

– Open Cydia

– Ga naar Search

– zoek op openSSH

– Druk op install

Zorg er voor dat je op je interne Wifi netwerk zit. Nu moeten wij het IP nummer van de iPhone achterhalen.

Installeer System Manager

Dat kan via de Appstore, daar kost de app € 0,79 er is echter ook een minder legale versie te vinden in Installous

– Open Appstore

– zoek op System Manager

– Installeer

Open op je iPhone de System Manager en onder het kopje “System” kun je je Wifi IP vinden.

Leeg locationd Cache op de iPhone

– Open op je PC het programma putty

– Typ in Host Name het IP nummer in die je bij System Manager hebt gevonden

– Selecteer SSH

– Klik op “Open”

Er gaat nu een venster open, de eerste keer duurt het lang voor dat de connectie wordt gelegd, en er verschijnt:

Login As:

– Type hier “root”

Dan verschijnt er root@<ip adress>’s password:

– Type hier “alpine” (het kan zijn dat het met een hoofdletter moet)

Het is overig aan te raden om dit wachtwoord direct te wijzigen omdat het hier een algemeen wachtwoord betreft, dat doe je door het commando “passwd” in te typen en een wachtwoord naar keuze te nemen.

Type nu het onderstaand commando

killall -9 locationd

Dit commando schakelt het proces gps lokalisatie uit, het kan zijn dat de iPhone hier een foutmelding geeft als dit proces niet draait, dat kan.

Typ nu het onderstaand commando

rm -rf /var/root/Library/Caches/locationd

Dit commando verwijderd de folder locationd in de folder Caches, dit kan geen kwaad, aangezien de GPS bij het eerste gebruik deze Cache folder zelf weer aanmaakt.

– type reboot

Je iPhone zal nu opnieuw opstarten

Ga nu naar buiten, en open de app “Kaarten” (maps) je zult opnieuw worden gevraagd of de applicatie GPS mag gaan gebruiken, antwoord hier ja op.

Als het goed is is het probleem daarmee opgelost.

Ik kwam overigens nog een andere “oplossing” tegen, een meer gewelddadige, blijkbaar is het ook mogelijk om het GPS probleem op te lossen door je iPhone een paar keer tegen je hand aan te slaan, dus wie het wil proberen moet het zelf weten, het lijkt mij niet zo een goed idee.

Update:

Bij mijn iPhone is het probleem niet opgelost, de beste “fix” die de iPhone 3G kan halen is op 65 meter, en dat is te weinig voor navigatie

Category: IT |  Tags: , , , , , , , | 2 Comments

Op forum.iculture.nl kwam ik een eenvoudige handleiding tegen om je iPhone te jailbreaken en te unlocken, deze handleiding is gemaakt door miicker.

LET OP DIT IS VOOR EIGEN RISICO

Jailbreaken en unlocken is niet verboden maar je loopt de kans de boel in de soep te draaien en je garantie te verliezen.

Je hebt een aantal softwarepakketjes nodig om de jailbreak te kunnen uitvoeren. Allereerst TinyUmbrella, om je SHSH files te backuppen voor het geval dat je later wil downgraden. Daarnaast heb je straks redsn0w nodig, dit is versie 0.9.6b6 een lagere versie werkt niet voor de baseband unlock, een hogere versie wel. Beide programma’s heb ik ook in mijn downloadsectie staan, echter daarvoor moet je bij mij eerst een toegangscode aanvragen.

Hoe werkt het:

Je start het programma

Je prikt je iPhone in de USB poort

Druk op Save SHSH

Dat is het wel zo een beetje. TinyUmbrella is ook handig wanneer je later een keer wil updaten of downgraden het kan namelijk zijn dat na zo een upgrade de iPhone in de recoverystatus blijft hangen, de firmware is dan wel geinstalleerd, maar iPhone wil niet opstarten. Dan kun je in TinyUmbrella via de knop “Exit Recovery” je iPhone laten doorstarten.

LET OP ZONDER SHSH BACKUP IS HET HAAST ONMOGELIJK EENVOUDIG TE DOWNGRADEN

De onderstaande unlock en jailbreak lost de volgende zaken op:

– Baseband update creëert de mogelijkheid de gejailbreakte iPhone strakts simlockvrij te maken

– Je kunt dus volledig gebruik maken van je iPhone, ook zonder de app-store

Nadelen van deze unlock/jailbreak, het updaten van de baseband is onomkeerbaar, je verliest waarschijnlijk je garantie aangezien dit eenvoudig door de fabrikant te achterhalen is.

Tutorial

 1. Controleer welke baseband je iPhone gebruikt via instellingen-Algemeen-Info-Modemfirmware. Is dat 6.15 of een hoger nummer, sla dan het deel “install iPad baseband” over
 2. Update via Itunes naar de officiële versie 4.2.1  (backup gelijk even al je apps, muziek, films en foto’s)
 3. Download de juiste firmware, het versienummer kun je vinden op de iPhone bij Instellingen-Algemeen-info-Versie. Dit is een bestand van om en nabij de 300 mb, dit bestand heb je straks nodig voor redsn0w.
 4. Start redsnow

Klik op “browse” en zoek de zojuist gedownloade firmware op, als dit goed is gegaan krijg je de melding “ISPW Succesfully identified”

Selecteer nu de opties die je graag wil, persoonlijk vind ik Cydia en Batterypercentage handig, Install iPad Baseband moet worden aangevinkt om de baseband op 6.15 te krijgen voor het symlockvrij maken straks

Kies next

Nu gaan we in de DFU mode, Redsn0w zal in het scherm aangeven hoe dit moet. Het komt er eigenlijk op neer dat je de iPhone volledig uit moet zetten.

Daarna houd je 2 sec de aanknop ingedrukt,

zonder de aanknop los te laten druk je op de homeknop, dit doe je gedurende 10 seconden.

Daarna laat je de aanknop los en houd je de homeknop ingedrukt gedurende 15 seconden. Als alles goed gaat zal redsn0w het daarna overnemen.

Mocht de procedure niet geheel lukken in Windows 7 kun je overwegen om redsnow als administrator uit te voeren en in de Windows XP (servicepack 2) modus.

Als het goed is heb je nu een “gejailbreakte” Iphone nu moet je de iPhone nog unlocken (simlockvrij maken)

5. Unlocken

Bij het Jailbreaken via redsn0w heb je cydia aangevinkt.

Start Cydia, in mijn geval waren de juiste “repo’s” al in Cydia aanwezig, en kon ik gewoon via “zoeken” het programma “ultrasn0w” installeren. Mocht Cydia dit programma niet kunnen vinden dan moet je de onderstaande handelingen uitvoeren

Zorg dat je iPhone aan staat en gejailbreakt is met de bovenstaande stappen.
– Open ”cydia” op je iPhone.
– Laat cydia laden en zo nodig voer de ”complete” upgrade uit.
– Klik onderaan op ”Manage”
– Klik op ”Sources”
– Klik rechts boven op ”Edit”
– Klik links boven op ”Add”
– Typ: repo666.ultrasn0w.com (waarbij de 0 een nul is).
– Klik op ”Add source”
– Klik rechts boven op ”Done”
– Mocht cydia herstarten ga je volgens de stappen terug naar ”Sources”.
– Bij de Sources klik je op ”repo666.ultrasn0w.com” (die je net hebt toegevoegd).
– Klik op ”Ultrasn0w”
– Klik rechts boven op ”Install”
– Klik rechts boven op ”Confirm”

Laat cydia haar werk doen en reboot je device, als je alle stappen goed hebt gevolgd heb je nu een gejailbreakte simlockvrije iPhone 3G.

In mijn geval is het batterijverbruik enorm hoog, je kunt e.e.a. oplossen door bepaalde zaken uit te zetten en pas aan te zetten wanneer je ze nodig hebt, zaken zoals 3G – Wifi – GPS – EDGE – PUSH-Mail naar Fetch mail. Daarnaast kun je beeldschermhelderheid naar 25 % zetten, dit is even wennen maar niet vervelend om naar te kijken.

Je kunt ook overwegen om SAM en SAMPrefs te installeren, bij mij werkt dit volgens mij niet.

5 Batterij verlies?
Wat we hiervoor gaan doen is SAMprefs en SAM. Vervolgen gaan we je iPhone deactiveren in redsn0w en vervolgens activeren met SAM.

Open cydia.
Klik op ‘’Sources’’
Klik op ‘’Manage’’
Klik op ‘’Edit’’
Klik op ‘’Add’’
Typ in: ‘’http://repo.bingner.com/’’ zonder de ‘’’’ en met de / op het einde.
Als je dat hebt gedaan open je die source.
Installeer SAM en SAMPrefs, door erop te klikken, gevolgd door install & confirm.
Als je klaar bent en indien nodig je iPhone geherstart gaan we naar redsn0w.

Als je nog niet de goede versie van redsn0w hebt (0.9.6b6) hebt kun je die downloaden met de links van download redsn0w bovenaan in dit artikel (ik heb de links geupdate).
Als je die gedownload hebt volg je de volgende stappen:
Open redsn0w.
Browse weer naar je .ipsw bestand, en klik v ervolgens op next.
Vink ALLES AF, en vink dan alleen Deactivate aan zoals hier onder.

Open redsn0w, selecteer de officieele IPSW.vink enkel Deactivate aan.volg de aanwijzingen in redsnow.

plaats de simkaart en trek de usbstekker uit de pc

Ga op de iphone naar instellingen en open sam en kies “de-activate iphone “en kies ok -> bovenaan staat nu dat de iphone niet geactiveerd is.

zet de iphone uit sluit de usb kabel aan op de pc.

herstart de iphone en open iTunes.

ga terug naar sam en dan ziet u bovenaan dat de iphone geactiveerd is.

6. Handige apps en tools

– Winterboard (via Cydia)

– Installous (Voeg repo cydia.hackulo.us
toe aan Cydia manage-Sources-Add)

– Openssh

– MyWifi

– Firewall IP (handig om te weten welke app naar huis toe belt zonder je medeweten)

– NetdDial voor SIP telefonie

– SBSettings handig om via een tik op de statusbar opties aan en uit te zetten

De laatste oplossing voor het verbeteren van het batterijverbruik is niet zeker of dat werkt, op  mijn iPhone heb ik dat toegepast maar ik heb tevens de 3g en berichtgeving uitgezet, het lijkt erop dat dit het probleem oplost.

Update:

Het probleem van het batterij verbruik  is inderdaad opgelost, de 3G verbindingsmogelijkheid is inderdaad de boosdoener van het hoge energie verbruik, er is een app beschikbaar die ervoor zorgt dat de 3G automatisch wordt in en uitgeschakeld als het nodig is. Deze app heet “Auto3G. De App schakelt de 3G in als deze geen andere internetverbinding heeft en wanneer de iPhone ook daadwerkelijk aanstaat.

3G staat dus alleen aan als:

De iPhone niet in de lockstand staat

Als er geen Wifi verbinding is.

Hoe te installeren

– Open cydia.
– Klik op ‘’Sources’’
– Klik op ‘’Manage’’
– Klik op ‘’Edit’’
– Klik op ‘’Add’’
– Typ in: ‘’http://cydia.xsellize.com/’’ zonder de ‘’’’ en met de / op het einde.
– Als je dat hebt gedaan open je die source.
– Installeer auto3g, door erop te klikken, gevolgd door install & confirm.
– Regel de Auto3G app verder in door op het icoontje te klikken

Aanvulling:

Blijkbaar heeft de berichtgeving ook een enorme aanslag op de batterij, het is daarom aan te raden deze uit te zetten, voor alle applicaties.

Noodgedwongen terug naar Windows
woensdag, augustus 11th, 2010 | Author:

Ik werk met een 5tal werkstations, en vanaf het begin (2006) is er gekozen voor Ubuntu Linux op de werkstations, echter onlangs heb ik de handdoek in de ring moeten gooien en noodgedwongen windows XP op de werkstations gezet. Vendor-lockin,  incompabiliteit van windows-only software met wine en het niet goed werken (kunnen inrichten) van de zwevende profielen heeft er toe geleid dat ik 4 van de 5 werkstations overgezet heb naar Windows XP.  De 3 servers die erachter zitten zitten uiteraard nog gewoon op Centos. more…

Opera 10, nu ook voor linux
donderdag, mei 06th, 2010 | Author:

Hij draaide al op mijn Nokia E63, en ik had al een keer een eerdere versie getest op mijn Windows Machine, maar Opera 10 is er nu ook voor Linux, en in Ubuntu gaat het installeren eenvoudig, het is alleen jammer dat Opera nog niet beschikbaar is in het Ubuntu Software Centrum, maar dat kan te maken hebben met het feit dat de Linuxversie zeer vers van de pers is.

Ik had al via verschillende fora de loftrompet horen afsteken, bovendien voldoet Opera perfect aan de ACID 3 testen, en daarmee dus ook de Webstandaarden, en last but not least, de browser is verdomde snel, sneller dan Chrome en Firefox,

O, ja, downloaden kan hier!

Eerste Ervaringen met Ubuntu 10.04
donderdag, mei 06th, 2010 | Author:

Onlangs heb ik ook de nieuwe Ubuntu telg versie 10.04 op de Desktop gezet, en mijn eerste indruk is zeer goed te noemen, met natuurlijk een paar kanttekeningen cq verbeterpunten. Allereerst was het de bedoeling om de vorige versie 9.04 te upgraden naar de nieuwe versie 10.04 LTS, dit bleek traag te zijn als dikke poep in een trechter, waar dit aan ligt is mijn raadsel, toen mijn update aangaf dat ik nog 2 dagen moest wachten voordat de update gereed zou zijn heb ik er maar voor gekozen om een volledig schone installatie uit te voeren, iets wat men toch aanraad bij een LTS versie.

Deze installatie was gelijk al een stuk flitsender dan vorige installaties, op de eerste plaats zijn er een aantal hulpmiddelen ingebouwd om te kunnen bepalen wel toetsenbord er wordt gehanteerd, best geinig voor een nieuweling die totaal geen verstand heeft van toetsenbord typeringen, al zullen de meesten een US international toetsenbord hebben. De installatie zelf was weer een eitje, maar dit heeft Ubuntu reeds enige tijd onder de knie, binnen 20 minuten stond het systeem kant en klaar om in te loggen.

Ik draai hier met 2 beeldschermen, waar dit in het verleden nog wel eens een probleem gaf, waarbij je nogal wat aanpassingen in de configuratie-files moest doen, is dit in Ubuntu 10.04 een eitje waarbij je simpelweg onder Systeem-voorkeuren-beeldschermen het 2de beeldscherm activeert, als je dat doet kun je nog geen gebruik maken van de eye-candy zoals wobly windows en ander visuele snoepjes, hiervoor heb je in mijn geval, de originele NVidia drivers nodig. Gelukkig geeft het systeem dit ook aan en kun je dit simpelweg inschakelen.

Met de NVidia-driver wordt er een configuratie programma geïnstalleerd waarbij je de 2 beeldschermen kunt instellen, echter het automatisch updaten van de de Xorg.conf configuratie, werkt niet. Daarvoor heb je root (administrator) rechten nodig. Gelukkig is er wel een eenvoudige workaround, je kunt namelijk heel simpel de nieuwe configuratie file op het scherm toveren en deze simpel knippen en plakken in de xorg.conf, via “sudo gedit /etc/X11/xorg.conf”, hierna moet je wel even je X-server herstarten, of even een systeem reboot doen wat simpeler is.

Vervolgens heb ik hier een aantal programma’s nodig zoals de Terminal Server Client, Adobe reader, Dosemu en Wine, al deze software en veel meer is gewoon vrij beschikbaar in het Ubuntu Software Centrum onder Toepassingen, en met 3 kliks geïnstalleerd. Alleen bij Dosemu heb je een probleem, standaard werkt deze namelijk niet, echter als je Dosemu start via de terminal geeft deze precies aan wat je moet doen om deze draaiend te krijgen.

De opstartsnelheid is inderdaad verbeterd, alleen vind ik dit niet zo belangrijk, wat wel belangrijk is, is de snelheid van het OS zelf, en ik heb het gevoel dat die ook is verbeterd, met name Firefox is gevoelsmatig razendsnel. Waar ik eerder Chrome installeerde hoeft dat nu niet meer, firefox is snel genoeg en persoonlijk vind ik Firefox een prettiger browser.

Tijdens de ontwikkelfase van Ubuntu 10.04 werd aangegeven, dat men werk zou maken van de “active directory” via Likewise, dat werkt hier nog niet, nu weet ik ook wel dat dit allemaal behoorlijk ingewikkeld is, echter in Windows is het heel simpel, aanmelden, wachten en doen, en in Ubuntu krijg ik een aantal foutmeldingen waar ik geen raad mee weet, dus gebruik ik het maar niet, terwijl het wel erg handig is om via een domein te werken. Inloggen op elke willekeurige PC in je netwerk en altijd je eigen instellingen beschikbaar te hebben, ik hoop dat ze dit nog gaan oplossen of een alternatief gaan verzinnen.

Wat mij verder nog opviel was de eenvoud van het installeren van nieuwe lettertypen, dit is enorm simpel geworden, gewoon op het lettertype klikken en inschakelen, onder het motto “if it ain’t easy, it’s crap”, andere zaken waren eigenlijk al zeer eenvoudig gemaakt, installeren van codecs voor MP3 bijvoorbeeld, heeft een applicatie ze nodig dan vraagt deze applicatie gewoon toestemming dit te installeren, en dat geld ook voor andere zaken zoals flash. Daarnaast heb ik het idee dat men het probleem met CIFS heeft opgelost dat gaf in 9.10 en eerder nog wel eens problemen met de file-locking, zoals rechten die niet goed werden meegegeven, maar hier moet ik binnenkort wat uitgebreider mee gaan testen.

Al met al een zeer stabiel en mooi OS, waarbij ook een beetje is gedacht aan het uiterlijk, het poepbruin is vervangen door een stemmig paars, en de meeste iconen en vensters hebben een opfrisbeurt gehad, voorlopig heeft Canonical weer een juweeltje van een OS afgeleverd, en de sprongen die worden gemaakt tussen de versies geven goede hoop voor de toekomst.