Noodgedwongen terug naar Windows
woensdag, augustus 11th, 2010 | Author:

Ik werk met een 5tal werkstations, en vanaf het begin (2006) is er gekozen voor Ubuntu Linux op de werkstations, echter onlangs heb ik de handdoek in de ring moeten gooien en noodgedwongen windows XP op de werkstations gezet. Vendor-lockin,  incompabiliteit van windows-only software met wine en het niet goed werken (kunnen inrichten) van de zwevende profielen heeft er toe geleid dat ik 4 van de 5 werkstations overgezet heb naar Windows XP.  De 3 servers die erachter zitten zitten uiteraard nog gewoon op Centos.

De reden van deze overstap is het feit dat het financiële pakket zeer vreemde dingen deed via Wine, zaken die je je niet kunt veroorloven zoals het niet in evenwicht krijgen van boekingen, gebruikersrechten die niet goed werden doorgevoerd, vastlopen van Wine bij het gebruik van de help-functie, het verminken van de Auditfile enz. de fiscale software werkte totaal niet onder Wine en werd gedaan via de VM-ware machine, echter die zat aan haar maximum capaciteit.

Door de leeftijd van de werkstations moest XP SP3 erop, windows 7, is gezien de systeem-eisen, geen optie, daarbij heb ik slechte berichten gehoord over de mogelijkheden van de zwevende profielen, dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. De installatie was een regelrechte ramp, de totale installatie inclusief alle basis software duurde een volle dag, waarbij ik 3 van de 4 werkstations tegelijkertijd heb geïnstalleerd.

Het eerste probleem waar je tegenaan loopt is het feit dat de netwerkkaart het gewoon niet doet, de drivers zitten er niet bij. Dus moest het 4de werkstation worden gebruikt om de missende driver op te sporen en down te loaden. Als dit probleem is opgelost blijkt het instellen van zwevende profielen een eitje te zijn, gewoon aanmelden, en het werkt.  Maar vanaf dat moment zit je met een leeg werkstation.

De volgende stap is het downloaden van de software die je nodig hebt om het werkstation van dezelfde basissoftware te voorzien waarmee Ubuntu out of the box start.

Compressiesoftware, er wordt nogal wat gezipt en gerart.

Office software (open office in dit geval)

Antivirussoftware

– Browsers (Chrome en Firefox)

– Java

Dotnet en een PDF printer

Scan2pdf

Waar ik in het verleden gewend (verwend) was door het Ubuntu software center, moest ik nu het halve internet afstruinen om goede open source pakketten te kunnen vinden, bovendien ben je uren bezig om de standaard installatie geüpdatet te krijgen met de meest recente veiligheidsupdates en service packs, en het eeuwige rebooten natuurlijk.  Gelukkig is er ook voldoende Freeware en open source voor XP te krijgen, dus het eerst wat ik heb gedaan nadat elk werkstation helemaal goed ingericht was is het maken van een image met Macrium reflect een absolute aanrader, tenminste als je het installatiegezeik niet nog een keer wilt doorlopen. Wat overigens wel opviel is dat ik inmiddels al 4 onverklaarbare vastlopers heb gehad in een periode van 1 week, terwijl ik in de hele periode daarvoor met Ubuntu slechts 1 keer een vastloper heb gehad, die ook nog is veroorzaakt door eigen handelen.

Pré’s Windows XP

 • Beschikbaarheid van zakelijke software
 • Eenvoudige inrichting van zwevende profielen

Con’s Windows XP

 • Installatietijd + updates
 • Hardware werkt deels niet “out of the box”
 • Noodzaak van anti-virus software
 • Traag
 • Na installatie kaal
 • Geen centrale downloadmogelijkheid (afwezigheid van repositories)
 • Onverklaarbare vastlopers
 • Vendor-lockin

Pré’s Ubuntu

 • Installatiesnelheid en eenvoud
 • Werkt in 99 % van de gevallen “out of the box”
 • Nagenoeg geen vastlopers of Crashes
 • Na installatie compleet inclusief Office pakket
 • Snel en stabiel, zeker op oudere systemen
 • Geen licentiekosten
 • Geen antivirus software noodzakelijk
 • Aanwezigheid van een software downloadcenter (repositories)
 • De mogelijkheid van het gebruik van Windows only software middels wine

Con’s Ubuntu

 • Beschikbaarheid van zakelijke software (nagenoeg geen cross-platform ontwikkeling)
 • Wine is geen alternatief voor een groot aantal windowspakketten bovendien is wine traag
 • Mogelijkheid van het gebruik zwevende profielen werkt slecht of is moeilijk in te richten.
 • Rechtenbehoud en locked files in combinatie met Samba die niet goed werkt in Ubuntu 10.04

Mijn voorkeur is nog steeds Ubuntu, echter uit praktisch oogpunt is een configuratie van Windows werkstations met Linux-servers (uitgerust met Samba) de beste, zeker als je de image-files ter beschikking hebt zodat bij eventuele calamiteiten de werkstations weer snel kunnen worden geïnstalleerd. Tenminste zolang de softwareboeren het nog verrekken om cross-platform te ontwikkelen. In een ideale situatie zou je met linux werkstations kunnen werken waarbij de mogelijkheid bestaat om via een goede snelle emulator windows-software kunt draaien. Helaas is die optie er niet, of dermate moeilijk in te richten dat dit te omslachtig is en daarmee niet praktisch.

Als je als gebruiker overigens beperkt tot E-mailen, surfen, chatten, muziek luisteren en zo nu en dan een simpele game, heeft Ubuntu de absolute voorkeur.