The Day After
woensdag, september 18th, 2013 | Author:

Gisteren was het prinsjesdag en al sinds een aantal jaar is dit het jaarlijks terugkerend Depressie festijn, dat al is ingezet door Balkenende, wat was die man een zwartgallig persoon, zelfs zijn peptalk “we hebben meer VOC mentaliteit nodig” kwam nogal ongeloofwaardig uit zijn mond, op een of andere manier past “ondernemerschap” niet bij Balkenende, de man is het prototype boekhouder. Maar een peptalk uit de mond van Rutte werkt ook niet echt motiverend of geloofwaardig “koop een auto koop een huis”, als tegelijkertijd de randvoorwaarden, om dit stukje posititiviteit in daden om te zetten, niet worden gecreeerd. Maar ja, dat vergt enige visie en vooruitplannen en daar heb ik de Nederlandse politiek al een paar jaar niet op kunnen betrappen, die struikelen liever van incident naar incident, reageren in plaats van voor de troepen uit lopen. Strukturele aanpassingen en stevig ingrijpen, nee dat is alleen maar lastig.

Het kernwoord van prinsjes dag was “bezuinigingen” maar als je de wilde plannen een beetje nakijkt, is er helemaal geen sprake van bezuinigingen, volgens mij is bezuinigen, snijden in de kosten, en niet de omzet te verhogen middels lastenverzwaringen, ga meer belastingen heffen, bij voorkeur indirecte belastingen, en je zet de tering wel naar de nering, alsof er niet zoiets bestaat als prijselasticiteit, zelf dit soort elementaire bedrijfseconomie gaat ook op als het om het belasten van goederen gaat. Je kunt accijnzen niet onbeperkt verhogen, je kunt de BTW niet onbeperkt verhogen, ergens is er een grens waarbij de opbrengsten (belastinginkomsten) achterblijven, en dit blijkt ook wel uit de recente gegevens inzake de accijnzen op drank en brandstof. De website accijnslek maakt dit pijnlijk duidelijk.

Het getuigt sowieso van weinig visie als je het begrotingstekort wil oplossen door alleen maar belastingverzwarende maatregelen, hierdoor haal je investeringsruimte weg bij diegenen die de economie nog aan het draaien kunnen houden, nog afgezien van de totale onmogelijkheid om investeringkredieten binnen te krijgen. De Nederlandse Economie is aan het stilvallen omdat het MKB de moet dreigt te verliezen, en daar helpt geen oproep van de Minister President aan. Het MKB help je alleen door ze weer de ruimte te bieden om te ondernemen, waarbij er echt iets gedaan moet worden aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt, en dan geen maatregelen gericht op de grotere ondernemingen die de mogelijkheid hebben om een eigen Human Recource afdeling op te zetten, maar op de kleinere werkgever met een personeelsbestand tot 50 mensen.

Dus heren en dames in Den Haag, grijp julie ambtenaren bij de lurven en geef ze een trap onder de reet, en laat ze eens met nieuwe ideeen komen die verder gaan dan het doosjesdenken van de afgelopen 15 jaar, er zijn wel oplossingen je moet ze alleen willen vinden

Category: Column